Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIJAVLJIVANJU I EVIDENTIRANJU ZAKUPACA NA NEODREĐENO VREME U STANOVIMA U SVOJINI GRAĐANA: Lokalna samouprava je u obavezi da formira Registar zakupaca na neodređeno vreme i organizuje obavljanje poslova vođenja postupka prijavljivanja i evidentiranja u isti. Jedinice lokalnih samouprava imaju rok do najviše 30 dana od dana stupanja ovog zakona na snagu, da objave poziv za podnošenje evidencionih prijava, 30 dana od dana objavljivanja poziva za prikupljanje prijava, te 60 dana od isteka prethodnog roka za dostavljanje podataka ministarstvu nadležnom za poslove stanovanja


Pravo privatnih vlasnika na svojinu i zaštićenih stanara na stan trebalo bi da zadovolji Nacrt zakona o stanovanju i održavanju zgrada. Korisnike stanova u privatnom vlasništvu i zadužbinama, država će najpre da popiše po Zakonu o prijavljivanju i evidentiranju zakupaca na neodređeno vreme u stanovima u svojini građana, koji jeNarodna skupština Republike Srbije usvojila 20. novembra 2015. godine, a zatim bi trebalo da im ponudi druge odgovarajuće stanove po povoljnim uslovima. Više puta, država je pokušavala da reši ovo pitanje ali bezuspešno.

Da u vaš stan ili kuću država useli podstanare pošto proceni da imate višak prostora, danas zvuči neverovatno. Međutim, to nije bilo čudno u posleratnoj socijalističkoj Jugoslaviji.

"Iz stana su mogli biti iseljeni dotadašnji vlasnici, dotadašnji zakupci, a useljeni neki drugi i nikome se nije mogao dati otkaz", ističe prof. dr Dragor Hiber, sa Pravnog fakulteta u Beogradu.

Revolucionarna pravila ozakonjena su 1958. godine. Šest decenija kasnije naslednici ondašnjeg stanarskog prava žive u oko 5.000 stanova koji imaju privatne vlasnike ili su deo zadužbina i fondacija i svi oni čekaju rešenje.

"Greškom države smo prvo useljeni u stan i greškom države nismo dobili pravo otkupa. Smatramo da je država odgovorna za situaciju u kojoj smo se našli i da imamo pravo da dobijem neke druge stanove", smatra predsednica Udruženja korisnika stanova u zadužbinama, Maja Nešić.

Prvi korak države je Zakon o prijavljivanju i evidentiranju zakupaca na neodređeno vreme u stanovima u svojini građana po kome će moći da prebroji zaštićene stanare.

"Ovaj Zakon treba da nam omogući evidenciju i dokumentaciju, da bi država mogla da donese odluku kako će taj problem da rešava", objašnjava ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Da ponovo raspolažu svojom imovinom, vlasnici bi mogli za 10 godina. Taj rok predviđa Nacrt zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

"Vlasnici su uglavnom stari, uopšte nemaju nadu da će živi da dočekaju to rešenje, tako da se bojim da će biti nezadovljstva", smatra Olivera Pavlović iz Udruženja vlasnika stanova.

Prof. dr Dragor Hiber sa Pravnog fakulteta u Beogradu kaže da je 10 godina verovatno razuman rok.

"Bolje postaviti razuman, ali ostvarljiv rok nego neki bolji koji nije ostvariv. Važnije je možda bilo da se u zakonu predvide izvori sredstava i mere koje će se preduzimati i stavljati lokalnim samoupravama u zadatak", kaže Hiber.

Oni koji imaju pravo, za stan koji ponudi lokalna samouprava platiće 20.000 dinara po kvadratu, odnosno 40.000 dinara za novogradnju. Ako se rešenje ne nađe, zaštićenim stanarima iz budžeta bi morala da se isplati tržišna vrednost stana.

Izvor: Vebsajt RTS, Jelena Terzić, 25.11.2015.
Naslov: Redakcija