Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O POSTUPKU SPROVOĐENJA OBJEDINJENE PROCEDURE: Početak primene propisa od 1. januara 2016. godine. Sva dokumentacija koja će se podnositi u postupku elektronskog izdavanja građevinskih dozvola dostavljaće se prema odredbama Pravilnika, potpisana kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu


Saglasno odredbama Pravilnika o postupku sprovođenja objedinjene procedure ("Sl. glasnik RS", br. 22/2015 i 89/2015 - dalje: Pravilnik) od 1. januara 2016. godine otpočinje elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zajedno sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), razvija softver koji će se primenjivati u ovu svrhu. Postupak izrade ovog softvera je u završnoj fazi.

Sva dokumentacija koja će se podnositi u postupku elektronskog izdavanja građevinskih dozvola dostavljaće se prema odredbama Pravilnika, potpisana kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu("Sl. glasnik RS", br. 135/2004).

Lice koje bude podnosilo tehničku dokumentaciju putem sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola moraće da poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat kojim se potpisuju dokumenta u digitalnoj formi. Kvalifikovanim elektronskim sertifikatom u formi smart kartice ili USB tokena, vrši se potpisivanje dokumenata u digitalnoj formi i na taj način se pouzdano garantuje identitet potpisnika, integritet elektronskih dokumenata, i onemogućava naknadno poricanje odgovornosti za njihov sadržaj.

Potpisivanje tehničke dokumentacije u digitalnoj formi može se vršiti sa svakim kvalifikovanim digitalnim sertifikatom koje izdaje bilo koje ovlašćeno sertifikaciono telo u Republici Srbiji.

Izvor: Vebsajt Inženjerska komora Srbije, 23.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija