Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O BUDŽETU REPUBLIKE SRBIJE ZA 2016. GODINU: Deficit na nivou četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, odnosno oko 164 milijardi dinara


Nacrtom zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu predviđen je manjak u kasi od oko 164 milijardi dinara. Reč je o deficitu na nivou cele države, koji uključuje i pokrajinsku kasu, lokalne budžete, ali i fondove. To znači da će minus cele Republike biti na nivou od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno svega što građani i privreda stvore za godinu dana. Praktično, deficit će ostati na istom nivou kao 2015. godine. Na kraju 2015. godine manjak cele države biće 4,1 odsto BDP-a.

Prihodi cele države biće za oko 38 milijardi dinara veći nego 2015. godine. Ukupni konsolidovani prihodi iznosiće 1.647 milijardi dinara. Rashodi će takođe biti nešto veći nego ove godine i dostići će 1.811 milijardi dinara. U procentima BDP-a prihodi će biti 39,8, a rashodi 43,8 odsto BDP-a.

Da će manjak u kasi 2016. godine biti skoro identičan ovogodišnjem potvrdio je nedavno i Džejms Ruf, šef misije Međunarodnog monetarnog fonda. Kako je tada istakao, ukupni deficit će iznositi oko četiri odsto BDP-a. To podrazumeva dalje smanjenje strukturnog deficita za 0,75 procenata. Strukturni deficit inače, podrazumeva minus u kasi, ali kada se iz njega isključe jednokratni rashodi. Dogodine, to su izdaci za otpremnine, namenjeni smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru, ali i jednim delom završetku procesa privatizacije i restrukturiranja. Strukturni manjak u budžetu biće manji uglavnom zahvaljujući racionalizaciji sektora države, obuzdavanju zarada i penzija, kao i smanjenjima subvencija za poljoprivredu i elektronske medije.

Poboljšanje fiskalne situacije do sada, uz planirano povećanje akciza na gorivo, otvara prostor za skromno povećanje penzija u 2016. godini, kao i za određena ciljana povećanja zarada sa namerom da se smanje razlike u zaradama u sektoru opšte države. Ukupna potrošnja na zarade i penzije treba da nastavi da se smanjuje kao udeo BDP-a ka srednjoročnim ciljevima od sedam, odnosno 11 procenata BDP-a – rekao je Ruf.

Da će 2016. godine biti smanjen samo strukturni deficit potvrdio je u nekoliko navrata i ministar finansija, Dušan Vujović. Prema njegovim očekivanjima, Vlada Republike Srbije će Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu usvojiti do kraja novembra meseca. Dve nedelje nakon toga taj propis će biti razmatran u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Ministar je nedavno istakao da je prioritet – povećanje plata zaposlenih u školstvu i zdravstvu.

Izvor: Vebsajt Politika, 25.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija