Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA O SLOBODNOJ TRGOVINI SA NARODNOM REPUBLIKOM KINOM: U narednih 15 godina biće ukinute carine na uvoz kineskog oružja


Srbija će u narednih deset do 15 godina ukinuti carine na uvoz kineskog oružja, na koje je do sada postojala uvozna taksa od 25 odsto, predviđa Sporazum o slobodnoj trgovini koji su prošle nedelje potpisale dve države. I Kina će takođe ukinuti svoje (nešto niže) uvozne takse na oružje iz Srbije, za maksimalno pet godina.

U narednih deset godina, Srbija će postepeno ukidati carine na uvoz artiljerijskog oružja (topovi, haubice i minobacači, lanseri raketa), bacača plamena, granata i cevi za izbacivanje torpeda i sličnih bacača.

U narednoj deceniji ukinuće se i carine na uvoz delova za revolvere i pištolje i na deo municije.

Carina je na svo navedeno oružje bila 25 odsto, a u narednih deset godina iznos carine će se smanjivati za po 2,5 odsto.

Petnaest godina je rok da se ukine carina na sportske i lovačke puške, revolvere i pištolje i municiju za puške-sačmarice.

Kako je i za ovaj deo naoružanja carina 25 odsto, u narednih 15 godina, nameti će se smanjivati za po 1,7 odsto godišnje.

Kina će u Srbiju moći da uvozi i tenkove i druga oklopna borbena motorna vozila bez plaćanja carine. Carina je 2022. godine bila pet odsto i ona će se ukinuti odmah po stupanju n snagu Ugovora o slobodnoj trgovini.

Plaćanje carina će u prvoj godini sporazuma biti ukinuta i za teleskopske nišane i periskope, za koje je carina sada jedan odsto.

Kina će u narednih deset godina ukinuti carine za uvoz srpskih tenkova i drugih oklopnih vozila i to tako što će svake godine smanjivati carinu za po 1,5 odsto. Trenutno je tamošnja uvozna taksa na tenkove 15 odsto.

Carina se ukida i na uvoz teleskopskih nišana iz Srbije i ona se odmah smanjuje sa osam na nula odsto.

Za artiljerijsko oružje, lanser rakete, bacače plamena i granate, cevi za izbacivanje torpeda i slične bacače, carina će se smanjivati u narednih pet godina. Bazna carina bila je 13 odsto, a svake naredne godine ona će se smanjivati za po 2,6 odsto.

Ista pravila važiće i za revolvere i pištolje, sportske puške, sačmarice, lovačke i sportske karabine, vatreno oružje koje se puni spreda, vazdušne i gasne puške i pištolje, pendreke, bombe, granate, torpeda, mine, rakete, municiju, mačeve, sablje…

Srbija je u toku 2022. godine ubedljivo najviše vojne opreme kupila upravo od Kine, pokazuju podaci Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Podsetimo, Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar trgovine Tomislav Momirović i kineski ministar trgovine Vang Ventao 17. oktobra. Vlada je zatim usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine i on se sada nalazi u skupštinskoj proceduri.

Sporazum je potpisan prilikom posete srpske delegacije Kini povodom Međunarodne godišnje konferencije “Pojas i put”.

Tokom posete razgovaralo se i o dodatnoj nabavci kineskog naoružanja. Ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa potpredsednikom Centralne vojne komisije Kine Džang Jousjom, a tokom sastanka se razgovaralo o opremanju bespilotnim letelicama i sistemima protivvazduhoplovne odbrane, “koji su značajan element odbrane našeg vazdušnog prostora i naše zemlje”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Sporazum se ukidaju i carine na uvoz kineskih bespilotnih letelica, a nameti su do sada iznosilo jedan ili pet odsto, u zavisnosti od vrste drona.

Vučević je pre sastanka rekao da su u pitanju “strateški razgovori”.

“Mi ne možemo više da kupujemo na ruskom tržištu, zbog sankcija, ratova, pretnji. Zato gledamo da otvorimo nova tržišta…”, rekao je Vučević.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Baletić, 23.10.2023.
Naslov: Redakcija