Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRAVIMA BORACA, VOJNIH INVALIDA, CIVILNIH INVALIDA RATA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA: Učesnici ratova imaju pravo na boračku legitimaciju, kojom dokazuju svoj status radi ostvarivanja određenih prava kao što su razni popusti pri nabavci roba ili plaćanja usluga


Status borca, na koji imaju pravo svi državljani Srbije, učesnici ratova i oružanih dejstava na prostorima bivše Jugoslavije, regulisan je Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i njihovih porodica ("Sl. glasnik RS", br. 18/2020), koji je stupio na snagu 2020. godine.

Ovim aktom predviđeno je da učesnici ratova imaju pravo na boračku legitimaciju, kojom dokazuju svoj status radi ostvarivanja određenih prava kao što su razni popusti pri nabavci roba ili plaćanja usluga. Prema raspoloživim podacima, do sada je u Srbiji izdato oko 40.000 boračkih legitimacija, ali je izvesno da veterana ima znatno više.

Što se tiče takvih olakšica, pre stupanja na snagu ovog zakona postojalo je veoma malo njih, uglavnom se radilo o popustu na komunalije u samo nekim lokalnim samoupravama kao što je Beograd. Odnedavno, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja aktivno radi na motivisanju privrednih subjekata da izađu u susret borcima sa određenim popustima, a spisak tih kompanija dostupan je na sajtu ministarstva u rubrici “Pogodnosti za nosioce boračke legitimacije“. Reč je o robi široke potrošnje, tehnici, pa i finansijskim uslugama.

Iz Ministarstva pozivaju građane Srbije, koji su učestvovali u ratnim sukobima od 1990. do 1999. godine, da odu u svoje gradske, opštinske uprave, raspitaju se, da podnesu potreban popunjen obrazac, neophodnu dokumentaciju i na takav način utvrde svoj status borca. Bez prethodnog utvrđivanja statusa borca ne može se ostvariti pravo na boračku legitimaciju na sve one pogodnosti koje boračka legitimacija pruža, ali i na Boračku spomenicu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, 21.10.2023.
Naslov: Redakcija