Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Propisivanje uslova da ponuđači budu upisani u registru APR-a pod šifrom delatnosti koja se odnosi na predmet javne nabavke


Prilikom definisanja uslova u konkursnoj dokumentaciji, neretko se dešava da naručioci zanemare neka osnovna načela i propise koja su definisana Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 - dalje: ZJN). U praksi se dešava da naručioci imaju različite zahteve kada je u pitanju ispunjavanje određenih uslova koji često nisu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

U ovom slučaju je reč o uslovu koji se odnosi na ispunjenje kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta u kome je naručilac kao uslov propisao da ponuđač mora biti upisan u registru koji vodi Agencija za privredne registre pod šifrom delatnosti koja se odnosi na predmet javne nabavke.

Ako pođemo od propisa koji su u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, privredni subjekti imaju mogućnost da učestvuju u postupku javne nabavke kako samostalno tako i zajedno sa drugim članovima grupe, što im omogućava da pojedine uslove koje nisu u mogućnosti samostalno da ispune, ili ne obuhvataju oblasti u kojima oni posluju mogu da ispune preko svojih članova grupe. Takođe, naručioci imaju mogućnost da shodno članu 115. ZJN zahtevaju od privrednih subjekata ispunjenost uslova za obavljanje profesionalne delatnosti u smislu posedovanja određenog ovlašćenja, odnosno posedovanja dozvole nadležnog organa za obavljanje delatnosti koja je predmet javne nabavke. Sa druge strane članom 4. Stavom 1. Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon, 5/2015, 44/2018, 95/2018, 91/2019 i 109/2021) propisano je da privredno društvo ima pretežnu delatnost koja se registruje u skladu sa zakonom o registraciji, a može obavljati i sve druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene nezavisno od toga da li su određene osnivačkim aktom odnosno statutom. Iz gore navedenih zakonskih odredbi proizilazi da pitanje registracije delatnosti privrednih subjekata je pravno regulisano na način da su privredni subjekti dužni da registruju samo pretežnu delatnost koju obavljaju, što ne isključuje mogućnost da obavljaju i druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene. To praktično potvrđuje i činjenicu da naručioci prilikom kreiranja uslova u konkursnoj dokumentaciji nemaju nikakvog pravnog osnova da zahtevaju bilo kakvo poklapanje šifre delatnosti kojom se privredni subjekti bave sa predmetom javne nabavke.

Na osnovu svega navedenog možemo zaključiti da ovako propisan uslov kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta od strane naručioca nije pravno osnovan i da ne može biti validan uslov propisan konkursnom dokumentacijom, što ujedno i potvrđuje praksa Republičke komisije svojim rešenjem broj 4-00-467/2021 od 09.07.2021. godine u kome je usvojen zahtev za zaštitu prava podnosioca koji je osporavao sadržinu konkursne dokumentacije u delu koji se odnosi na to do je naručilac konkursnom dokumentacijom propisao uslov u kome privredni subjekt mora predmetu javne dostaviti dokaz da je upisan u registru APR-a pod šifrom delatnosti koja odgovara nabavke.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 20.10.2022.
Naslov: Redakcija