Zastava Bosne i Hercegovine

USPOSTAVLJANJE NOVOG EVROPSKOG SISTEMA ZA ODOBRAVANJE PUTOVANJA: Od sledeće godine za ulazak u EU biće potrebna "instant viza". Punoletni građani će ovu uslugu plaćati sedam evra, dok će za maloletne biti besplatna


Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) trebalo bi da postane kompletno operativan tokom 2022. godine nakon čega će građani iz više od 60 zemalja, među kojima je i Srbija, morati da apliciraju za dozvolu za ulazak u Šengen zonu. Pored Srbije ova odluka će važiti i za Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Japan i druge države.

Da bi ušli na teritoriju neke od zemalja EU, građani Srbije će prvo morati da popune online aplikaciju gde će ostaviti svoje lične podatke, podatke o pasošu, zemlju u koju prvo putuju, podatke o eventualnom kriminalnom dosijeu, boravku u ratnim područjima, kao i eventualnu zabranu posete određenim zemljama.

Punoletni građani će ovu uslugu plaćati sedam evra, dok će za maloletne biti besplatna. Kada putnik jednom uđe u zemlju koju je naveo kao prvu destinaciju, moći će da putuje u bilo koju drugu zemlju članicu EU.

Iz Ministarstva za evropske integracije kažu da ova ideja postoji već pet godina, ali da će biti komplikovana za primenu. Cilj celog projekta jeste centralizacija podataka o ljudima koji posećuju zemlje Evropske unije kako bi se omogućila prevencija rizika.

Oko 97 odsto prijava bude odobreno automatski u roku od 96 časova, dok će o ostalim prijavama odlučivati nacionalne jedinice ETIAS-a.

“Ovakav način centralizovane obrade podataka biće povezan sa različitim bazama, koje će pružiti dodatne podatke o podnosiocima prijava, čime će se smanjiti potencijalni bezbednosni i zdravstveni rizici po samu Evropsku uniju, njene građane i one koji u njoj borave”, dodaju iz Ministarstva.

Izvor: Vebsajt Nove ekonomije, 23.10.2021.
Naslov: Redakcija