Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FISKALIZACIJI: Država i privrednici različito o novom sistemu fiskalizacije


Novi sistem fiskalizacije je značajan za državu i Poresku upravu, jer predstavlja alat efikasnije poreske kontrole, a privrednicima smanjuje administraciju i troškove, ocenio je na video konferenciji “Novi model fiskalizacije u Srbiji” u organizaciji Privredne komore Srbije pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović.

Poreska uprava će raspolagati s mnogo više podataka koji će joj omogućiti da kontroliše one poreske obveznike kod kojih postoji povećan rizik da vrše utaje. Novi model fiskalizacije omogućavaće uvid podataka u realnom vremenu, pa će biti jasno da li postoje periodi u toku dana i nedelje kada naglo i bez razloga pada obim prometa, a s druge strane će se smanjiti kontrole tamo gde one nisu potrebne, rekao je Demirović.

Dodao je da će ove novine omogućiti smanjivanje nivoa sive ekonomije, a time i nelojalne konkurencije.

Naveo je da će fiskalni računi moći da se izdaju i kada nema interneta, kao i da će se smanjiti troškovi korišćenja i održavanja sistema u odnosu na postojeći.

Država subvencioniše prelazak na novi sistem, tako da on ne predstavlja finansijski udar na obveznike. Početak primene je novembar, ali ćemo imati prelazni period do 30. aprila, što je dovoljno vremena da se nesmetano i postepeno pređe na ovaj sistem, podsetio je Demirović.

Istakao je da će poreski obveznici moći sami da izaberu koji će uređaj da koriste, prema tome šta najviše odgovara njihovom poslovanju.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić naglasio je da duple trake, GPRS na svakoj kasi, fiskalni štampač i ostalo što sada postoji, odlaze u istoriju.

Imajući iskustva zemalja u regionu unapredili smo rad u režimu rada bez interneta, kako se ne bi dešavalo da iz uređaja izlaze fiskalni računi koji neće doći do Poreske uprave, rekao je Dulić.

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) Žarko Malinović rekao je da je novi propis o fiskalizaciji pisan uz učešće privrednika i uz saradnju Ministarstva, što se vidi po dugom vremenu planiranom za primenu novog zakona, tako da on najmanje remeti poslovanje privrede.

Ovo je dobar primer gde je državna uprava išla ispred privrede. Uzeti su u obzir stavovi privrede vezani za troškove i obaveze i ovaj proces pogotovo za malu privredu neće predstavljati dodatne troškove ni na kratak rok. Ovakva reforma će u roku od tri do pet godina stvarati dodatne uštede privredi koje se kreću između 35 i 40 miliona evra, rekao je Malinović.

Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca je iznela potpuno suprotne stavove.

Utisak poslodavaca s kojima sam razgovarala jeste da se itekako povećava administracija. Sa svakim novim zakonom se povećavaju obaveze koje imaju i prema njihovoj oceni, oko 70 odsto vremena troše na administraciju prema državi, a 30 odsto na posao kojim se bave, rekla je ona.

Navela je i stav Unije da su glavni pokretači sive ekonomije visoki troškovi poslovanja i ogroman broj fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i poreska kontrola koja nije dosledna, već selektivna i retka.

Privrednici ne vide da će se uvođenjem novog modela fiskalizacije smanjiti siva ekonomija, jer će oni koji su do sada radili nelegalno nastaviti da se tako ponašaju, a oni koji su do sada radili legalno će se povući sa tržišta, jer ne mogu pratiti nelojalnu konkurenciju”, ocenila je Pavlovićeva.

Dodala je kako se zanatlijama ponovo nameće fiskalna kasa, kao i u prvom krugu fiskalizacija kada se od toga odustalo, jer se shvatilo da je kontraproduktivno.

Iako se tvrdi da će se smanjiti troškovi poslovanja, njima se nameće novi trošak od oko 1.800 dinara mesečno koliko je ponuda Telekoma za uključivanje na sistem. Ako pričamo o niskoakimulativnim zanatima s prometom ispod dva miliona dinara, ovo rešenje može biti pogubno i nameće se pitanje kako su se to stvorili uslovi za fiskalizaciju jednog obućara, a nisu za taksistu ili advokata, navela je Pavlovićeva, prenoseći mišljenje članova Unije poslodavaca.

Izvor: Vebsajt Blic, 21.10.2021.
Naslov: Redakcija