Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TEKST AKTA O PROMENI USTAVA RS I TEKST NACRTA USTAVNOG ZAKONA ZA SPROVOĐENJE AMANDMANA I - XXX NA USTAV RS: Rok da se sprovedu neophodne procedure za promenu Ustava do januara 2022. godine


Narodna skupština ima vremena da do januara sprovede sve neophodne procedure za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, rekla je predsednica skupštinskog Odbora za ustavna i zakonodavna pitanja Jelena Žarić Kovačević i podseća da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na ustavne amandmane.

Zakon o referendumu se u ovom trenutku usaglašava sa preporukama Venecijanske komisije i uskoro možemo da očekujemo da se u formi predloga nađe pred narodnim poslanicima u plenumu, rekla je ona.

Posle toga možemo da kažemo da će usledeti načelna rasprava o ustavnim promenama i raspisivanje referenduma, ukoliko dve trećine narodnih poslanika glasa za to, objasnila je proceduru Žarić Kovačević.

Prema njenim rečima, ovaj saziv parlamenta trebalo bi da potvrdi rezultate referenduma.

“Dakle, do januara meseca imamo vremena da sprovedemo postupak, a to je sasvim dovoljno, jer smo postupak pred Venecijanskom komisijom završili”, zaključila je ona.

Izvor: Vebsajt N1, 22.10.2021.
Naslov: Redakcija