Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O USLOVIMA IZDAVANJA IZVODA IZ LISTA NEPOKRETNOSTI I LISTA VODA IZ GEODETSKOG KATASTARSKOG INFORMACIONOG SISTEMA, OD STRANE JAVNIH BELEŽNIKA I GEODETSKIH ORGANIZACIJA: Usaglašeni obim i vizuelni prikaz lista nepokretnosti


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije i Ministarstvo pravde usaglasili su obim i vizuelni prikaz lista nepokretnosti kako bi se izbegle dosadašnje nedoumice o tome da li je izvod iz lista nepokretnosti izdat od javnih beležnika identičan listu koji izdaje Republički geodetski zavod, odnosno da li ima istu pravnu snagu.

Vizuelni prikaz odgovaraće listu nepokretnosti koji je i do sada izdavao Republički geodetski zavod, uz dodatak overe beležnika koji ga je izdao.

Sastanku, koji je održan, u Vladi Srbije, pored predstavnika dva ministarstva, prisustvovali su i predstavnici Republičkog geodetskog zavoda, Javnobeležničke komore Srbije, Kabineta predsednice Vlade i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Izvodi koji su od strane javnih beležnika izdavani u prethodnom periodu imaju dokaznu stranu javne isprave.

Vlada je kroz postupak digitalizacije omogućila da se svi podaci o nepokretnosti mogu dobiti elektronskim putem od strane državnih organa, koji se čine javno dostupnim preko sajta Republičkog geodetskog zavoda.

Državni organi su preko servisne magistrale povezani i po službenoj dužnosti pribavljaju sve podatke iz službenih evidencija.

S druge strane, građani ako žele da provere status svoje nepokretnosti to mogu vrlo lako da učine preko interneta jer su sve digitalne mogućnosti obezbeđene i nema potrebe da troše svoje vreme i odlaze u Službe za katastar nepokretnosti.

U cilju dodatnih ušteda vremena i troškova, od juna 2020. godine osim RGZ-a i javni beležnici i geodetske organizacije izdaju list nepokretnosti.

Izvod iz lista nepokretnosti može se preuzeti kod javnog beležnika besplatno u elektronskom formatu ili kao odštampani primerak izvoda u papiru po ceni od 540 dinara.

Uvođenjem jednošalterskog sistema omogućen je upis prava svojine preko javnih beležnika, tako da za isprave nastale posle jula 2018. godine stranke više nemaju obavezu da odlaze na šaltere drugih organa kako bi podnele zahtev za upis u katastar, prijavile porez ili pribavile izvod iz lista nepokretnosti.

Efekti unapređenog postupka upravljanja nepokretnostima ogledaju se u efikasnom i ekonomičnom postupku upisa u katastar. U prethodnih 24 meseca, preko eŠaltera je podneto 686.424 isprava za upis prava u katastru, a prosečno vreme rešavanja upisa je 6.23 dana.

Pojednostavljivanjem procedura za upis prava u katastru na godišnjem nivou ostvarene su zbirne uštede koje iznose 2.727.484 evra, dok se za naredne četiri godine očekuju uštede u iznosu od 10 miliona evra.

To pokazuje značaj sprovedenih reformi i smanjenje opterećenja kojem su pre reforme bili izloženi građani i privreda.

Izvor: Vebsajt Vlade, 20.10.2020.
Naslov: Redakcija