Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: Snežana Bjelogrlić kandidat za člana Visokog saveta sudstva iz reda sudija osnovnih sudova, prekršajnih sudova i Prekršajnog apelacionog suda


Izborna komisija Visokog saveta sudstva, na sednici održanoj 22. oktobra 2020. godine, usvojila je kandidaturu Snežane Bjelogrlić, predsednika Društva sudija Srbije, za člana Visokog saveta sudstva iz reda sudija osnovnih sudova, prekršajnih sudova i Prekršajnog apelacionog suda. Sudiju Bjelogrlić su za kandidata predložile sednice sledećih sudova: Osnovni sud u Ivanjici, Osnovni sud u Priboju i Osnovni sud u Gornjem Milanovcu.

Društvo sudija Srbije dostavilo je 23. oktobra Izbornoj komisiji Visokog saveta sudstva dopis sa predlogom za zauzimanje stava o načinu glasanja sudija iz osnovnih sudova, prekršajnih sudova i Prekršajnog apelacionog suda.

Naime, Društvo sudija Srbije uočilo je određene nedorečenosti u Zakonu o Visokom savetu sudstva("Sl. glasnik RS", br. 116/2008, 101/2010, 88/2011 i 106/2015) i propratnim podzakonskim aktima koji se tiču izbora izbornih kandidata za članove Visokog saveta sudstva iz reda sudija, koje su dovodile do različite prakse prilikom samog procesa glasanja u ranijim izborima. S tim u vezi Društvo se dopisom obratilo Izbornoj komisiji, kako bi bile blagovremeno otklonjene moguće nedoumice i izbegnuti prigovori.

Izvor: Vebsajt Društva sudija Srbije, 23.10.2020.
Naslov: Redakcija