Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FORMIRANO UPRAVLJAČKO TELO REGIONALNOG PORTALA PRIVREDNIH REGISTARA: Osnovni servisi na portalu biće dostupni javnosti do kraja ove godine, dok se početak pružanja komercijalnih servisa očekuje u prvom kvartalu 2019. godine


Direktor Agencije za privredne registre Srbije (APR) Zvonko Obradović i direktorka Centralnog registra Makedonije (CRRM) Marija Boškovska Jankovska potpisali su u Skoplju Sporazum o formiranju upravljačkog tela Regionalnog portala privrednih registara.

U saopštenju Agencije za privredne registre navodi se da su APR i Centralni registar Makedonije, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, uspostavili regionalnu IT platformu, koja je povezala ove dve registarske institucije.

To će omogućiti objedinjavanje baza podataka, prenos i pružanje zajedničkih usluga sa dodatom vrednošću poslovnoj zajednici, pri čemu će potpisivanjem današnjeg sporazuma ovaj projekat dobiti institucionalni okvir za buduće funkcionisanje.

Regionalni portal će olakšati prekogranične ekonomske aktivnosti povećanjem transparentnosti i omogućavanjem lakšeg pristupa poslovnim i finansijskim podacima o privrednim subjektima u drugim zemljama.

Osnovni servisi na portalu biće dostupni javnosti do kraja ove godine, dok se početak pružanja komercijalnih servisa očekuje u prvom kvartalu 2019. godine.

U narednom periodu očekuje se priključivanje i drugih zemalja na Regionalni portal, između ostalih Slovenije (Agencija za javnopravne evidencije i usluge, AJPES), Republike Srpske (Agencija za posredničke i informatičke usluge, APIF), Albanije (Nacionalni poslovni centar-NBC), Hrvatske (Finansijska agencija-FINA) i drugih.

Zbog toga je u Skoplju održana i radionica pod nazivom "Regionalni portal privrednih registara: pričajmo regionalno - mislimo globalno", kako bi se zainteresovani registri upoznali za trenutnim rezultatima projekta, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 25.10.2018.
Naslov: Redakcija