Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O DUALNOM OBRAZOVANJU: Dualno obrazovanje odvijaće se u dva ciklusa - teorijska nastava i praktična nastava u kompanijama, a sistem obrazovanja će obuhvatiti i treći i četvrti stepen. Predviđeno je i polaganje stručne mature za one koje posle dualnog obrazovanja žele da nastave školovanje, uključujući i studiranje


Narodna skupština Republike Srbije započela je razmatranje Predloga zakona o dualnom obrazovanju, koji je podnela Vlada Republike Srbije.

Obrazlažući poslanicima Predlog zakona, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je rekao da je 1.800 kompanija zainteresovano za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja koje će, kaže, omogućiti mladom radniku da stekne kompetencije i uključi se u tržište rada.

Ministar je najavio da će uskoro biti donet i novi zakon o udžbenicima koji će uključivati i pitanje njihove dostupnost u digitalnom obliku, kao i besplatne primerke.

Šarčević je rekao da je nezaposlenost mladih u Srbiji jedna od najvećih u Evropi, te da će im novi zakon o dualnom obrazovanju omogućiti da dobiju posao tokom školovanja i da se odmah uključe u proces rada.

Precizirao je da će se dualno obrazovanja odvijati u dva ciklusa - teorijska nastava i praktična nastava u kompanijama, a da će taj sistem obrazovanja obuhvatiti i treći i četvrti stepen.

"Uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje ima za cilj da ispunimo realnu potrebu privrede", kaže Šarčević i navodi da se taj nov vid obrazovanja za sada primenjuje u 21 stručnoj školi i u 60 kompanija, a da uključuje manje od 1.300 učenika.

Predviđeno je i polaganje stručne mature za one koje posle dualnog obrazovanja žele da nastave školovanje, uključujući i studiranje.

Naveo je da će u sistemu dualnog obrazovanja Privredna komora Srbije imati važnu ulogu u praktičnom delu nastave kod poslodavca.

Ministar je rekao da će biti sačuvane dosadašnje radionice, a da će u saradnji sa privredom biti napravljeno nekoliko centara za obuku učenika, te da se takav projekat trenutno završava u Valjevu.

"Kompanija su potrebi dobro obučeni radnici, a ne jeftina radna snaga koja se dobija kroz neformalno obrazovanje", kaže ministar.

Izvor: Vebsajt Blic, 24.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija