Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PET PREPORUKA SVETSKE BANKE DA SRBIJA UDVOSTRUČI BDP


Direktor Kancelarije Svetske banke za Srbiju, Stiven Ndegva, izjavio je da Srbija može za 15 godina da udvostruči bruto domaći proizvod, za šta joj je potrebna nova strategija rasta, koju je u pet ključnih tačaka predstavio na 17. Ekonomskom forumu Srbije.

"Rast jeste i treba da bude glavni cilj vlade... Projekcija rasta MMF-a od 3,5 odsto za iduću godinu nije dovoljna, mada je Srbija mnogo napredovala u odnosu na druge zemlje u regionu", rekao je Ndegva, dodajući da smo sad na raskrsnici da odlučimo kojim putem želimo da idemo dalje kako bi izbegli zamke srednjeg rasta.

Prema preporukama Svetske banke, prvi među pet glavnih ciljeva za ubrzanje rasta trebalo bi da predstavlja smanjenje držanog udela u brojnim sektorima ekonomije - od transporta do farmacije. On je, u tom kontekstu, naveo da su najvažnije kompanije u našoj zemlji u vlasništvu države, koje nisu efikasne ni profitabilne, a izlaskom države iz njih privukle bi se strane investicije i unapredilo njihovo poslovanje.

Drugi cilj, kako je objasnio, treba da bude sačinjavanje inventara državne imovine u nekretninama, jer sada ne postoji pregled svih nepokretnosti, zgrada, stanova, objekata, čiji je vlasnik država.

Ndegva je naveo da izrada novog poreskog sistema treba da bude treći ključni zadatak, pri čemu je pohvalio inicijativu vlade za oslobađanje startapova od poreza u prvoj godini rada, primetivši da su nameti koje oni plaćaju vrlo visoki.

Takođe je istakao značaj ukidanja trgovinskih barijera kao četvrtu preporuku Svetske banke, ocenivši da je regionalno povezivanje dobar put u tom pravcu.

Peti cilj kome treba težiti kako bi se BDP udvostručio je stvaranje digitalne ekonomije, rekao je Ndegva, naglasivši da Svetska banka pruža punu podršku opredeljenju i aktivnostima srpske vlade na poboljšanju regulatornog okvira i stvaranju ambijenta za uspostavljanje digitalne privrede.

"To je osnov za trajan rast u naredih 15 godina", poručio je Ndegva.

Izvor: Izvor: Vebsajt 021, 24.10.2017.