Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Odluka po pritužbi za preplaćen porez


Zbog delimično obavljenog posla filijale Poreske uprave u Bačkoj Topoli meštanka je ostala bez povraćaja kamate zbog više plaćenog poreza i sporednih poreskih davanja, utvrdio je Zaštitnik građana.

Na osnovu člana 138. stav 1. Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i članova 1. stav 1. i 31. stav 1. i 2. Zakona o Zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005 i 54/2007), u postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva finansija Republike Srbije, Poreske uprave, Filijale Bačka Topola, pokrenutom po pritužbi M. Ć. iz Bačke Topole, … ulica …, Zaštitnik građana

UTVRĐUJE

Filijala Poreske uprave Bačka Topola je učinila propust u radu zbog toga što nije u celosti odlučila o zahtevu pritužilje M. Ć. od 14. 02. 2017. godine za povraćaj više plaćenog poreza, tačnije o delu zahteva koji se odnosi na isplatu kamate pritužilji, već je Delimičnim rešenjem br. 206-433-02-00287/2017-J2S06 od 06. 04. 2017. godine odlučila samo o delu zahteva koji se odnosi na vraćanje glavnice bez kamate, čime je povredila Ustavom zagarantovano pravo pritužilje na jednaku zaštitu prava i na pravno sredstvo.

Na osnovu utvrđenih propusta, Zaštitnik građana upućuje sledeće

P R E P O R U K E

(I) Filijala Poreske uprave Bačka Topola će bez odlaganja, odgovarajućim poreskim upravim aktom, odlučiti o preostalom delu zahteva pritužilje M. Ć. od 14. 02. 2017. godine, koji se odnosi na povraćaj kamate.

(II) Filijala Poreske uprave Bačka Topola će u budućem radu o zahtevima građana odlučivati isključivo rukovodeći se odredbama Ustava, zakona i drugih važećih propisa, uz pravilno tumačenje instrukcija kojima se usmerava njen rad.

(III) Poreska uprava će u neposrednoj komunikaciji sa Ministarstvom finansija preduzeti sve mere i aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se obezbedila sredstva za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava građana pred poreskim organima, kao i za ispunjavanje svih zakonom propisanih obaveza Poreske uprave, uključujući i pravo na povraćaj kamate zbog više plaćenog poreza i sporednih poreskih davanja.

Utvrđenje i preporuke Zaštitnika građana u celosti možete preuzeti na sledećem linku.

Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 24.10.2017.
Naslov: Redakcija