Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI STRATEGIJA RAZVOJA SISTEMA JAVNOG INFORMISANJA U REPUBLICI SRBIJI DO 2023. GODINE: Nastavlja se rad na izradi medijske strategije iako je iz radne grupe istupilo nekoliko udruženja


Radna grupa za izradu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2023. godine nastaviće da radi iako je iz radne grupe istupilo nekoliko udruženja.

Istupili su Asocijacija medija, Udruženja novinara Srbije i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

Kao razlog za napuštanje radne grupe Asocijacija medija je 17. oktobra navela da je metodologija od početka bila pogrešna, a dosadašnji način izrade tako važnog dokumenta neefikasan, na šta je Asocijacija više puta ukazivala.

Asocijacija medija predložila je ministru da raspusti radnu grupu, imenuje novu i promeni metodologiju, kako bi taj zahtevan posao mogao da bude završen u razumnom roku.

Upravni odbor Asocijacije medija usvojio je i izveštaj svoje predstavnice u radnoj grupi Dalile Ljubičić o radu radne grupe u kojem se konstatuje da to telo, do isteka roka za izradu radne verzije strategije, nije završilo ni analizu stanja javnog informisanja. Odbor je ukazao i da je imenovanjem novog državnog sekretara za informisanje, usred rada radne grupe, doveden u pitanje i njen legitimitet.

UNS je 19. oktobra obavestio Ministarstvo da se povlači iz radne grupe, a u dopisu v.d. pomoćnika ministra kulture i informisanja Milošu Jankoviću navedeno je da je Uprava odlučila da se UNS povuče do izbora novog državnog sekretara za informisanje, "iz razloga navedenih u obrazloženju ostavke članice radne grupe Ljiljane Smajlović koja je predstavljala UNS".

Ljiljana Smajlović podnela je 13. oktobra ostavku, navodeći da je to lični protest zbog imenovanja novog državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića koji je izjavio da žene ne treba birati za predsednice, "muškarac mora da vodi kuću" i da se žene "nisu dokazale".

Predstavnik Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Nedim Sejdinović saopštio je 20. oktobra da napušta radnu grupu, na osnovu zajedničke odluke članica Koalicije.

Koalicija je odlučila da napusti radnu grupu zbog uverenja da je njen rad u ovom formatu i u datim okolnostima – u potpunosti obesmišljen i da je jedini izlaz iz date situacije formiranje nove radne grupe sastavljene od osoba od profesionalnog i moralnog integriteta - medijskih stručnjaka i predstavnika relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i udruženja civilnog društva kao zastupnika interesa građana u ovom procesu.

Radna grupa formirana je, kako se navodi na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, 14. jula, a dogovoreno ja da nova medijska strategija bude izrađena do kraja 2017, do kada taj dokument treba da usvoji Vlada Republike Srbije.

U radnoj grupi su i Stanko Crnobrnja, Maja Raković, Tamara Momirov, Nenad Krajnović, Dejan Nikolić, Dejan Masliković, Irini Reljin, Milan Petković, Čedomir Radojčić, Milivoje Mihajlović, Ištvan Bodžoni i Miloš Janković.

Izvor: Vebsajt B92, 24.10.2017.
Naslov: Redakcija