Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OBLIGACIONIM ODNOSIMA: Ugovorom o jemstvu se jemac obavezuje prema poveriocu da će ispuniti punovažnu i dospelu obavezu dužnika, ako to ovaj ne učini


Od ukupnog broja kredita u Srbiji, osam odsto ili oko 100.000 kao garanciju sadrži i potpis žiranata. Međutim, taj potpis nije obična forma, već jemstvo, pa se mnogi žiranti neprijatno iznenade kada im banka aktivira administrativnu zabranu ili čak zapreti oduzimanjem nekretnine.

Ako hoćeš da izgubiš prijatelja, pozajmi mu novac. To se desilo A.I. iz Banovaca, čiji je otac posle smrti prijatelja nastavio da otplaćuje njegov kredit. U međuvremenu, A.I. je izgubio i oca i posao, ali mu je ostao kredit očevog prijatelja. Sada je prinuđen da rasprodaje imovinu kako bi namirio nasleđeni dug.

Žirant A.I. kaže da prodaje sliku u nadi da će ipak skupiti neka sredstva za sledeću ratu.

"Bukvalno brat, majka i ja smo ostavljeni na milost i nemilost. Moja i bratovljeva plata su nam bile jedina sredstva za otplatu kredita, a, pošto smo ostali bez posla, bojim se da će nam aktivirati hipoteku", kaže Ivić.

Banke obično traže i jemstvo žiranta za neka kratkoročna potraživanja ili kupovinu stambenog i poslovnog prostora. Ipak, glavna garancija nije žirant već hipoteka na nekretninu i dobra procena kreditne sposobnosti.

Ivan Smiljković, član izvršnog odbora jedne od banaka na domaćem tržištu, kaže da je žirant prihvatljivo rešenje, ali da ne može da kaže da je to pravilo po kome banka uzima žirante.

"Pokušavamo da samo na bazi procene kreditne sposobnosti svakog pojedinačnog klijenta odobrimo te plasmane. Naravno, postoje krediti gde su žiranti obezbeđenje, ali pričamo o minimalnom broju kredita na nivou banke", kaže Smiljković.

Kada se iscrpe sve mogućnosti naplate duga od klijenta u problemu, koji se sastoje od pregovaranja, reprograma duga i ostalog – banka se odlučuje da naplati dug. Da li se dug naplaćuje od glavnog dužnika, jemca, ili od oba zajedno, banci je svejedno.

Zato je poverenje prilikom potpisivanja garancije od presudnog značaja, kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja.

"Ako se desi da glavni jemac plati za dužnika obaveze, on ima pravo regresa prema glavnom dužniku. Ali obično je glavni dužnik svakako nesposoban da plaća, i onda se žirant nalazi u nezgodnoj poziciji da nešto plaća banci, a da to ne može da naplati od glavnog dužnika", kaže Đorđe Jokić, stečajni upravnik.

Osamdesetih godina prošlog veka, u nekadašnjoj Jugoslaviji žiranti su bili popularni i za potrošačke kredite, uglavnom za kupovinu nameštaja, novog automobila, pokućstva. Međutim, iako je dug često prelazio na teret jemca, oni se nisu ljutili na prijatelje – jer je inflacija posle godinu ili dve obezvređivala rate.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Stojev, 21.10.2016.
Naslov: Redakcija