Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O MATIČNIM KNJIGAMA: Lokalne samouprave imaju rok do 28. decembra 2016. godine da prevedu matične knjige u elektronski oblik


Lokalne samouprave imaju rok do kraja 2016. godine da prevedu matične knjige u elektronski oblik, izjavila je Ministarka za državu upravu i lokalnu samoupravu, Ana Brnabić, dodajući da produžetka roka neće biti.

"Dok matične knjige ne budu u elektronskom obliku ne možemo da razgovaramo o elektronskim servisima. Ministarstvo je reklo da je taj rok do kraja godine za lokalne samouprave i on se više neće pomerati", istakla je Brnabić.

Ona je upozorila da je Srbija na listi Svetskog ekonomskog foruma na 140. mestu od 144 zemlje u oblasti tereta vladine regulative.

"To je stvarno strašno i na toj listi Svetskog ekonomskog foruma kao najproblematičniji faktor konkurentnosti u Srbiji, dosta problematičniji čak i od korupcije i dostupnosti finansiranja, navedena je neefikasnost birokratije", istakla je Brnabić dodajući da je zato važno uvođenje elektronskih servisa.

Ona je dodala da je odavno trebalo opštine da završe prepis matičnih knjiga u elektronski oblik i da su to neke lokalne samouprave završile još 2012, ali da veliki broj nije.

Druga stvar je, kako kaže, tender koji je Ministarstvo već pokrenulo za povezivanje šest institucija, a to su: MUP, Ministarstvo državne uprave - matične knjige, Nacionalna služba za zapošljavanje, Centralni registar obveznika socijalnog osiguranja, PIO fond i Poreska uprava.

"Nadamo se da ćemo do juna sledeće godine, a možda i ranije, imati to završeno. Tender je gotov i očekujemo da ćemo do kraja meseca da potpišemo ugovor i da radimo na tome i tako da zaživi Zakon o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016). Da ljudi kada dođu na šalter mogu sve da dobiju istovremeno", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je treća važna stvar uvođenje elektronskih plaćanja odnosno plaćanja karticom preko portala E-uprave.

Prema njenim rečima, elektronska plaćanja su neophodna da bi imali Srbiju bez šaltera.

"Kada sutra budete mogli da izvadite i naručite izvod iz matične knjige rođenih preko portala E-uprave da odmah možete i da platite i da država može to da pošalje na vašu adresu. Takođe, trenutno radimo na planu koji se zove 'Stop birokratiji', to jest planu prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta do 2018. godine, od čega je najveći deo obezbeđivanje elektronskih usluga za građane i privredu", kaže Brnabić.

Ona je dodala da uporedo sa tim mora da se radi i na standardizaciji i povezivanju registra.

Brnabić je istakla da Srbija u tome može puno da nauči od Slovenije.

"Meni je prioritet uvođenje E-uprave odnosno što više elektronskih servisa za građane i privredu. Veoma je značajno iskustvo Slovenije i spremamo jedno studijsko putovanje za Ministarstvo državne uprave i druge organe uprave", dodala je Brnabić.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.10.2016.
Naslov: Redakcija