Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O JAVNOM DUGU: Vojne penzije postaju javni dug


Nacrt zakona o javnom dugu na osnovu kojeg će biti rešen problem isplate višegodišnjeg duga prema vojnim penzionerima, nastao pogrešnim usklađivanjem penzija 2008. godine, uskoro će biti završen.

Vojni penzioneri više od sedam godina nastoje da ostvare zakonom zagarantovana i odlukama Ustavnog, Upravnog i Vrhovnog kasacionog suda potvrđena prava na vanredno usklađivanje penzija za 11,06 odsto od 1. januara 2008. godine. Država duguje oko 140 miliona evra punih sedam godina, a rešenje čeka oko 40.000 veterana.

Ministarstvo finansija ovih dana završava Zakon kojim će se regulisati isplata, a kako je ranije najavljeno, novim propisom dug će biti proglašen javnim i veterani će novac dobijati kao stare devizne štediše. Isplata prve rate duga iz 2008. godine očekuje se u martu 2016. godine.

Iz ministarstava rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i finansija u proteklih godinu dana stizala su različita obećanja o početku i dinamici rešavanja problema nastalog zbog pogrešnog usklađivanja penzija. Očekivalo se da se Nacrt zakona nađe pred poslanicima republičkog parlameta na početku jesenjeg zasedanja, ali se to nije dogodilo.

Kako naglašavaju u udruženjima veterana, dug je oko 140 miliona evra, a mnogi su već poveli i dobili sudski spor u nadi da će im novac biti isplaćen ranije.

Mile Bjelivuk, vojni penzioner i jedan od organizatora protesta okupljenih oko grupe "Vojni penzioneri Srbije", smatra da najavljeno zakonsko rešenje ne može biti dobro i da će se oni žestoko boriti protiv toga.

- To je nepovoljno po nas, jer nam verovatno neće uračunati kamate, a nejasan je i status onih koji su već naplatili, ili su u završnoj fazi, odnosno čekaju na naplatu - kaže Bjelivuk.

Nadležni tvrde da je nemoguće da neko uplati odjednom 100 ili 200 miliona evra i za dan reši problem. Zato se mora pribeći isplati na rate, a moguće je da se deo potraživanja vojnim penzionerima vrati u obveznicama.

Za Ljubomira Draganjca, predsednika Udruženja vojnih penzionera Srbije, konačno je priznato pravo i moći će da se realizuje odluka Ustavnog suda.

- Do sada je podneto više od 30.000 parničnih tužbi za naplatu duga, nekoliko hiljada je naplaćeno, a nije jasno kako će ti sudski postupci da budu regulisani novim propisima. Ne bi trebalo zaboraviti sudske troškove i kamate.

Drugi problem je, objašnjava Draganjac, što PIO fond i Vrhovni kasacioni sud ne priznaju 11,06 odsto, već smatraju da smo deo povišice dobili. Naime, u njihovu računicu ulazi redovno povećanje od 4,21 procenat i to nema veze sa vanrednim povećanjem o kome se veterani spore od 2008. godine.

- Svi penzionisani do 1. januara 2008. godine imaju pravo na isplatu ovog duga - kaže Draganjac. - Država nam duguje 14 mesečnih penzija.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 22.10.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija