Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Predviđen je prenos dela ovlašćenja u postupku izvršenja sa sudova u nadležnost javnih izvršitelja. U nadležnosti suda će ostati izvršenja u slučajevima porodičnih odnosa i vraćanja zaposlenog na posao. Poverioci koji potražuju izvršenje naplate usluga, u određenom zakonskom roku mogu da ponove prijavu svojih potraživanja i izjasne se da li žele da se ta potraživanja namire preko javnih izvršitelja ili preko suda


Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji će omogućiti da se u 2016. godini reši pitanje gotovo dva miliona starih predmeta u izvršnoj materiji, naći će se pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije u novembru 2015. godine, najavio je ministar pravde, Nikola Selaković.

Uz napomenu da statistika kaže da kod nas izvršni postupak traje preko 650 dana, odnosno preko dve godine, ministar je rekao da će izvršni postupak, nakon usvajanja Nacrta zakona, biti četiri do pet puta brži.

"Bilo je nenormalno da posle presude čekate dve godine da se ona izvrši. Ovo je izuzetno važan i značajan zakon i uveren sam da ćemo ga u novembru imati pred poslanicima i početi sa njegovom primenom u 2016. godini", rekao je Selaković.

Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju unaprediće efikasnost u postupku izvršenja, rasteretiće sudove velikog broja starih predmeta, ujednačiće praksu u postupanju sudija, a deo ovlašćenja biće prenet sa sudova u nadležnost javnih izvršitelja.

U nadležnosti suda će ostati izvršenja u slučajevima porodičnih odnosa i vraćanja zaposlenog na posao.

Nacrt zakona daje i mogućnost da poverioci koji potražuju izvršenje naplate usluga, u određenom zakonskom roku mogu da ponove prijavu svojih potraživanja i izjasne se da li žele da se ta potraživanja namire preko javnih izvršitelja ili preko suda.

Još jedan zakon koji će doprineti povećanju poverenja građana u sudstvo je Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku("Sl. glasnik RS", br. 40/2015), čija će primena početi 1. januara 2016. godine, a koji predstavlja instrument kojim građani mogu da postignu da im sudski predmet ne postane star, dodaje ministar.

Selaković je u sklopu antikorupcijskih mera pomenuo i Zakon o zaštiti uzbunjivača("Sl. glasnik RS", br. 128/2014), za koji, kako je dodao, EU Srbiji odaje priznanje na njegovoj primeni.

"Preko 1.100 sudija je obučeno za primenu tog Zakona i imamo prve sudske odluke o zaštiti uzbunjivača", rekao je Selaković, najavljujući da će se pre kraja 2015. godine u skupštinskoj proceduri naći i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji predviđa mnoge novine kada su u pitanju krivična dela protiv privrede, dok se, za sada, odustalo od uvođenja doživotnog zatvora kao vrste krivične sankcije.

Ministar je napomenuo da će prekršajni sudovi 2015. godinu, po prvi put u istoriji, završiti sa preko tri milijarde dinara naplaćenih kazni.

Za 6. novembar je najavio otvaranje renovirane zgrade Prekršajnog suda u Ustaničkoj 14, što će doprineti mnogo efikasnijem radu tog suda, budući da će se nalaziti na jednom mestu, za razliku od sadašnje situacije u kojoj je dislociran na 14 različitih lokacija u glavnom gradu.

"To je prava racionalizacija, to znači racionalniji rad najvećeg prekršajnog suda, koji ima preko 100 sudija", istakao je Selaković, koji je naveo i da je činjenica da građani nemaju poverenja u sudstvo i sudije, a da je jedan od razloga njihova percepcija korupcije u toj oblasti.

Izvor: Vebsajt Novosti, 24.10.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija