Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ENERGETICI: Vlasnici poslovnih prostora-fizička lica ne mogu se tretirati kao domaćinstva jer ono koristi struju za potrošnju svog domaćinstva i to isključuje obavljanje komercijalnih ili profesionalnih delatnosti u tom prostoru


Nedavno je Elektroprivreda Srbije (EPS) dostavila na adrese potrošača iz kategorije "mali kupci" nove ugovore o snabdevanju električnom energijom.

Uslovima koje propisuju novi ugovori zbunjeni su mnogi građani, a posebno vlasnici poslovnih prostora koji su do sada plaćali električnu energiju kao domaćinstva, a sada će im se zbog potrošnje veće od 30.000 kilovata godišnje, status promeniti.

Iz EPS-a su potvrdili da je ovo obaveštenje dobilo 110.000 građana vlasnika poslovnih prostora koji su do sada bili na garantovanom snabdevanju, kao i domaćinstva.

Prema Zakonu o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014, 95/2018 - dr. zakon, 40/2021, 35/2023 - dr. zakon i 62/2023) pravo na garantovano snabdevanje imaju samo domaćinstva i "mali kupci".

Vlasnici poslovnih prostora-fizička lica ne mogu se tretirati kao domaćinstva jer ono koristi struju za potrošnju svog domaćinstva i to isključuje obavljanje komercijalnih ili profesionalnih delatnosti u tom prostoru.

Za vlasnike poslovnih prostora fizičkih lica u slučaju da se u objektu obavlja komercijalna delatnost pravnog lica ili preduzetnika na osnovu ugovora o zakupu, molba je da to pravno lice ili preduzetnik dođe na šalter EPS-a sa dokumentacijom za zaključenje ugovora za garantovano snabdevanje.

Ovo je pod uslovom da korisnik ima pravo na garantovano snabdevanje, odnosno da ispunjava uslove za status malog kupca.

Kupac-fizičko lice može u pisanoj izjavi navesti da je namena potrošnje električne energije u objektu za potrebe domaćinstva i tako zadržava pravo garantovanog snabdevanja i tu izjavu treba da dostavi na šalter EPS-a.

Ako se u objektu ne obavlja delatnost pravnog lica ili preduzetnika, a vlasnik je fizičko lice, za to merno mesto treba da se zaključi ugovor za komercijalno snabdevanje i izbegne zakonska mogućnost rezervnog snabdevanja.

Inače, "mali kupci" struje su krajnji kupci (pravna lica i preduzetnici) koji imaju manje od 50 zaposlenih, ukupan godišnji prihod do 10 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, čiji su svi objekti priključeni na distributivni sistem električne energije napona nižeg od jedan kilovat i čija je potrošnja struje u prethodnoj kalendarskoj godini do 30.000 kilovat-sati.

Željko Marković, stručnjak za energetiku i jedan od bivših direktora u EPS-u kaže da svaki prelazak s garantovanog na komercijalno snabdevanje znači i drugu cenu jer je cena i do 50 odsto viša od one koju plaćaju domaćinstva.

Dakle, ako je cena kilovat-sata za domaćinstva oko osam evrocenti, za potrošače na komercijalnom snabdevanju je trenutno oko 11 evrocenti, a kada se uračuna i mrežarina, sa svim troškovima kilovat-čas bude i oko 16 evrocenti.

- Treba obratiti pažnju na to kolika je godišnje potrošnja preduzetnika ili pravnog lica, da bi se i dalje snabdevao električnom energijom po garantovanim cenama. Dakle, ako je potrošnja do 30.000 kilovat-časova godišnje ili do 2.500 na mesečnom nivou, taj potrošač će ostati u kategoriji 'malog kupca' i imaće pravo na garantovano snabdevanje. Svako ko pređe limit, postaje komercijalni kupac i EPS će u svom softveru prepoznati promenu i da ne može da plaća struju po ceni domaćinstva koja je jeftinija - objašnjava Marković.

Naglašava da ovaj uslov važi kumulativno, što znači da, ukoliko pravno lice ili preduzetnik ima više komercijalnih objekata-lokala, onda se potrošnja svih lokala sabira i to pravno lice ili preduzetnik može da bude mali kupac, samo ako je tako ukupno sabrana potrošnja manja od 30.000 kilovat-časova.

- Vlasnik koji je fizičko lice i na koga se vodi lokal i brojilo treba da uputi zakupca sa kojim ima zaključen ugovor o zakupu lokala, da zaključi ugovor sa EPS-om koji će, ako ne ispunjava uslove da bude mali kupac, odnosno troši više od 30.000 kilovata, morati da potpiše ugovor o komercijalnom snabdevanju i bude upoznat sa činjenicom da će ubuduće imati novi cenovnik za struju - objašnjava on.

Dodaje da, ako vlasnik lokala koji je fizičko lice iz nekog razloga nema ugovor sa zakupcem koji je pravno lice ili preduzetnik, onda će morati da potpiše ugovor o komercijalnom snabdevanju, bez obzira na potrošnju.

U EPS-u su pojasnili da su od dokumenata zakupcu potrebni lična karta, izjava za zaključenje, rešenje o registraciji iz APR ili drugog javnog registra, izvod iz APR-a radi uvida u podatke zastupnika i adekvatno punomoćje, dokaz o pravu svojine odnosno zakupu, dve blanko menice s meničnom dokumentacijom i potvrda da je krajnji kupac u sistemu PDV-a.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 23.09.2023.
Naslov: Redakcija