Zastava Bosne i Hercegovine

FISKALNI SAVET: Neselektivne mere pomoći države plaćaju se većim akcizama


Neselektivne mere pomoći države u ovoj godini čine 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a akcize su povećane da bi se nadomestio taj trošak budžeta, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović. On je na sednici Odbora Narodne skupštine Republike Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, na kojoj je predstavio izveštaj o radu Fiskalnog saveta za 2022. godinu, napomenuo da sve to utiče na inflaciju i da će delovati u lošem pravcu.

- Fiskalni savet radi analizu davanja iz budžeta, počev od pandemijske 2020. godine do sada. Neselektivna davanja novca iz budžeta su socijalno neopravdana, jer nisu usmerena ka onima koji treba da dobiju tu pomoć i ne stimuliše proizvodnju - ukazao je Petrović.

Istakao je da najnoviji paket mera pomoći koji je uključen u rebalans budžeta može da utiče na dodatno povećanje inflacije koja je veća nego u uporedivim zemljama i duže će trajati.

Petrović je pohvalio mere koje je Vlada Republike Srbije počela da sprovodi u Elektroprivredi Srbije (EPS), što govorio o nameri da se prekinu pogubne vezu između politike i poslovanja tog preduzeća.

Dodao je da tek treba da uslede prave reforme EPS-a, rešavanje viškova zaposlenih, odnosno manjka neophodnih kadrova.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 22.09.2023.
Naslov: Redakcija