Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Poverenik traži uvođenje instituta zloupotrebe prava na žalbu


Otkad je promenjen Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009, 36/2010 i 105/2021), pa prevaranti više ne mogu automatski da tuže organe javne vlasti ako im ne odgovore na zahteve za informacijama, već prvo moraju da se obrate Povereniku, nađen je nov modus za prevare. Na meti se ovog puta našla upravo Služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Četiri osobe iz Vranja, za koje se sumnja da su povezane, tokom avgusta Povereniku su poslale čak 5.028 žalbi! Ovi brojevi nadmašuju prosečan broj zahteva koje Poverenik dobija u toku cele godine, a on se kreće oko 4.100. Vranjanci su se prethodno obraćali za informacije o različitim javnim nabavkama školama, predškolskim i zdravstvenim ustanovama, ali i opštinskim organima vlasti, gotovo svim osim onima u Vranju. Pisali su tendenciozno u vreme godišnjih odmora, pa kad im niko nije odgovorio, ali čak i kad su im odgovarali, slali su preporučenom poštom žalbe Povereniku.

- Ranije su zatrpavali dopisima organe vlasti, pa, ako ne dobiju odgovor, pokretali automatski postupke pred sudom i uzimali novac na ime troškova zastupanja. Sada, otkad je Zakon promenjen, pre bilo kakve tužbe, oni moraju da ulože žalbu Povereniku, koji ima rok 60 dana da odgovori. Sada su zatrpali Službu poverenika u nadi da nećemo uspeti da rešimo žalbe na vreme i da će, tužeći nas zbog toga Upravnom sudu, opet dobiti novac na ime troškova pokretanja parnice - objašnjava Poverenik Milan Marinović.

Da bi predupredili ogromnu štetu na račun državnog budžeta, Služba Poverenika angažovala je preko omladinske zadruge dodatne radnike koji kopiraju dokumentaciju, zakupili su još štampača i dodatnu kancelarijsku opremu, ogroman novac su potrošili na slanje preporučene pošte, kupovinu papira, tonera...

- Zasada su dodatni troškovi milion i 60.000 dinara, ali oni nisu konačni, jer još nije obračunat prekovremeni rad - kaže Slavoljupka Pavlović, koja rukovodi sektorom za žalbe i izvršenja u Službi Poverenika. - Ipak, dodatnim angažmanom uspeli smo da sprečimo da iz budžeta izvuku najmanje milion evra. To je iznos do koga dolazimo ako broj njihovih žalbi pomnožimo sa minimalnim troškom parnice od 24.750 dinara.

Prema njenim rečima, zaposleni rade od ujutro bukvalno do uveče, dolaze i vikendom, a neki su i otkazali godišnji odmor samo da bi uspeli da reše sve žalbe. Do sada su uspeli da odgovore na 3.183, a veruju da će uspeti da završe sve.

Da je reč o neuobičajenom vidu zloupotrebe prava i da su Vranjancima bitne pare a ne odgovori, u Službi Poverenika osnovano sumnja­­­­ju svi zahtevi glase isto, odnose sa na isti tip informacija, više njih poslato je prethodno istom organu, tendenciozno su birane ustanove koje imaju kolektivne godišnje odmore, pa se znalo da neće odgovoriti, ista javna nabavka je deljena na više partija i za svaku je slat poseban zahtev, samo da bi broj bio što veći. U mnogim žalbama Povereniku korišćeni su čak lažni podaci da im na prethodni zahtev organ javne vlasti nije odgovorio, iako jeste. Dakle, cilj nije bilo dobijanje informacije, već zatrpavanje Poverenika, da ne bi stigao da odgovori i da bi mogli da ga tuže.

Pritom, prevaranti su u ceo "posao" uložili ozbiljan novac, jer su sve zahteve za informacijama od javnog značaja i žalbe slali preporučenom poštom. Raspon cena jedne preporučene pošiljke je 130-200 dinara, zavisno od težine, što treba pomnožiti sa najmanje 10.000 pošiljki (najmanje 5.000 organima javne vlasti i još toliko Povereniku)!

U Službi Poverenika nadaju se da se ovakve situacije neće ponavljati, jer su odmah reagovali. Oni će se obratiti ovlašćenom predlagaču zakona sa zahtevom da se uvede institut zloupotrebe prava na žalbu, ne bi li prevaranti mogli da budu sankcionisani.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 17.09.2022.
Naslov: Redakcija