Zastava Bosne i Hercegovine

RADNE VERZIJE PRAVOSUDNIH ZAKONA: Advokati koji su od strane Ministarstva pravde imenovani u radne grupe za pripremu seta zakona nisu predstavnici advokature, jer nisu predloženi od Advokatske komore Srbije, niti o svom radu obaveštavaju AKS. Komora poziva ove advokate da podnesu ostavke u radnim grupama


Upravni odbor Advokatske komore Srbije na sednici održanoj 09.09.2022. doneo je odluku da objavi

S A O P Š T E Nj E

Advokatska komora Srbije izražava nezadovoljstvo zbog činjenice da u proteklom periodu od aprila 2022. kada je počeo rad radnih grupa za izradu seta pravosudnih zakona, Ministarstvo pravde nije pozvalo Advokatsku komoru Srbije da imenuje svoje predstavnike.

Advokati koji su od strane Ministarstva pravde imenovani u radne grupe za pripremu teksta seta pravosudnih zakona nisu predstavnici advokature, jer nisu predloženi od Advokatske komore Srbije, niti o svom radu obaveštavaju Advokatsku komoru Srbije.

Na ovaj način je advokatura Srbije ostala uskraćena za mogućnost da svojim predlozima doprinese kvalitetu konačnih rešenja radnih tekstova i aktivno se uključi u reformske procese koji se tiču pravosuđa, čiji je advokatura funkcionalni deo.

Advokatska komora Srbije traži da Ministarstvo pravde, kao resorno i ostala ministarstva u budućem periodu ponovo uspostave praksu da predstavnike advokature u radnim telima imenuju na predlog Advokatske komore Srbije što obezbeđuje stvarno učešće i zaštitu profesionalnih prava i interesa advokature.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Upravni odbor Advokatske komore Srbije na sednici održanoj 09.09.2022. odlučujući o inicijativi adv. Stefana Karadžića iz Beograda, na osnovu člana 66. Zakona o advokaturi ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011 i 24/2012 - odluka US), člana 8, 9. i 33. Statuta Advokatske komore Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 85/2011, 78/2012 i 86/2013) doneo je

ODLUKU

POZIVAJU SE adv. Nataša Jovičić, adv. Gorica Vasić, adv. Mirko Stefanović i adv. Jakša Peković, svi advokati iz Beograda da odmah po prijemu ove odluke podnesu ostavke i da dalje ne učestvuju u radu Radnih grupa Ministarstva pravde Republike Srbije za izradu radnih tekstova Zakona o uređenju sudova, Zakona o sudijama, Zakona o Visokom savetu sudstva, Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Visokom savetu tužilaštva u koje su imenovani rešenjima Ministarstva pravde broj 119-01-53/2022-01 i broj 119-01-54/2022- 01 od 15.04.2022. i da o podnetim ostavkama obaveste Ministarstvo pravde Republike Srbije i Advokatsku komoru Srbije.

Odluku dostaviti adv. Nataši Jovičić, adv. Gorici Vasić, adv. Mirku Stefanović i adv. Jakši Peković, Ministarstvu pravde, Savetu Evrope - Kancelarija u Beogradu i Advokatskoj komori Beograd.

Obrazloženje:

Rešenjima Ministarstva pravde broj 119-01-53/2022-01 i broj 119-01-54/2022-01 od 15.04.2022. osnovane su radne grupe za izradu radnih tekstova Zakona o uređenju sudova, Zakona o sudijama, Zakona o Visokom savetu sudstva, Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona 0 Visokom savetu tužilaštva i za članove navedenih radnih grupa imenovani su adv. Nataša Jovičić, adv. Gorica Vasić, adv. Mirko Stefanović i adv. Jakša Peković, svi advokati iz Beograda.

Prilikom imenovanja advokata u navedene radne grupe, Ministarstvo pravde nije tražilo od Advokatske komore Srbije predloge za predstavnike advokature.

Dana 11.05.2022. Advokatska komora Srbije se obratila Ministarstvu pravde dopisom broj 529/2022 i obavestila to Ministarstvo da advokati koji su imenovani u navedene radne grupe nisu predstavnici advokature, da isti ne predstavljaju advokaturu Srbije i da u radu radnih grupa mogu predstavljati isključivo sebe. Takođe je tražena informacija na čiji predlog su imenovani advokati u ove radne grupe, kao i da radne grupe ne otpočnu sa radom pre nego što Advokatska komora Srbije predloži svoje predstavnike u ovim radnim grupama.

Od imenovanja u navedene radne grupe, pa do donošenja ove odluke advokati imenovani u iste nisu obavestili Advokatsku komoru Srbije o svom imenovanju niti o radu radnih grupa, predlozima rešenja, niti su od Advokatske komore Srbije tražili smernice i stavove za postupanje u radnim grupama povodom izrade radnih verzija seta pravosudnih zakona.

Odredbom člana 33. stav 1 tačka 27. Statuta Advokatske komore Srbije propisano je da je Upravni odbor Advokatske komore Srbije ovlašćen da donosi odluke o merama za zaštitu profesionalnih prava i interesa advokata i o njihovoj primeni. Tačkom 37. istog člana Statuta Advokatske komore Srbije, Upravni odbor određuje predstavnike Advokatske komore Srbije i članove organa i tela iz reda advokata u organima i organizacijama.

Imajući u vidu da Upravni odbor Advokatska komora Srbije nije odredio predstavnike advokature Srbije u navedenim radnim grupama, adv. Nataša Jovičić, adv. Gorica Vasić, adv. Mirko Stefanović i adv. Jakša Peković, svi advokati iz Beograda nisu predstavnici advokature u ovim radnim grupama, o njihovom radu Advokatska komora Srbije nema nikakvu informaciju i takvim svojim učešćem u radu radnih grupa ovi advokati nanose štetu Advokatskoj komori Srbije i advokaturi u celini, jer je stvoren privid da advokatura ima predstavnike u radnim grupama za izradu seta pravosudnih zakona, u čemu imenovani advokati svesno učestvuju.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije stoga smatra da je odluka, kao dispozitivu, neophodna radi zaštite profesionalnih prava i interesa advokata i advokature u celini koja je ostala uskraćena za mogućnost učešća u radu na izradi radnih verzija Zakona o uređenju sudova, Zakona o sudijama, Zakona o Visokom savetu sudstva, Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Visokom savetu tužilaštva, davanja svojih predloga i mišljenja, kao i da su drugi advokati onemogućeni da se preko svojih predstavnika uključe u rad na izradi radnih verzija navedenih zakona, a što bi doprinelo kvalitetu konačnih rešenja radnih tekstova.

Sa iznetih razloga primenom odredbom člana 66. Zakona o advokaturi, člana 8, 9. i 33. Statuta Advokatske komore Srbije odlučeno je kao u dispozitivu.

Izvor: Vebsajt Advokatske komore Srbije, 21.09.2022.
Naslov: Redakcija