Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O SOCIJALNOJ KARTI: Zakon pred poslanicima tokom jesenjeg zasedanja


Tokom jesenjeg zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, krajem oktobra ili početkom novembra, pred narodnim poslanicima naći će se i Zakon o socijalnoj karti.

Nakon njegovog usvajanja u parlamentu, ovaj pravni akt omogućiće nastavak realizacije druge faze izrade socijalnih karata u Srbiji, kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

U sledećoj godini, dodaje, kada je reč o projektima resornog ministarstva, kreće se i u reorganizaciju mreže centara za socijalni rad.

"U sledećoj godini kada su u pitanju projekti, što se tiče ministarstva, to jeste reorganizacija centara za socijalni rad. Očekuje nas povećanje plata, zatim druga faza socijalnih karata nakon usvajanja zakona koje očekujemo u jesenjem zasedanju", najavljuje resorni ministar.

U sferi socijalne zaštite, kaže Đorđević, biće učinjen niz pomaka pa se očekuje, kaže, i transparentnija raspodela novca iz narednog budžeta.

A rebalansom ovogodišnjeg budžeta, ministarstvo rada će dobiti nešto više sredstava do kraja godine, što je posledica i najavljenog povećanja plata.

Za ovu godinu ministarstvu je namenjeno 114,9 milijardi dinara za redovne aktivnosti iz oblasti socijalne zaštite, finansijske podrške porodicama sa decom, borcima, osobama sa invaliditetom...

Novim proračunom, koji će se pred poslanicima Narodne skupštine naći 2. oktobra, predviđena je cifra od 121,3 milijardi.

Deo tog novca, objašnjava ministar, dolazi iz ovogodišnje sume budžeta ministarstva rada. U pitanju je, kaže, samo korekcija sredstava s obzirom da se očekuje povećanje plata u narednom periodu.

"S obzirom da sada imamo dosta novca u budžetu i da je opredeljenje vlade i Ministarstva finansija da povećanje plata bude pre sledeće godine, moramo da se iskorigujemo u skladu s tim i tako smo uradili rebalans", objašnjava ministar rada.

Budžet ministarstva rada za 2020. godinu biće, kaže, usklađen sa ukupnim planovima i politikom vlade, a kako bi se, zaključuje, za sve penzionere obezbedilo više novca i veća prava koja proističu iz delokruga resornog ministarstva.

Izvor: Vebsajt RTV, 23.09.2019.
Naslov: Redakcija