Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI: Polovina žalbi prema republičkim organima


I u prethodnom periodu, do izbora novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, nastavljen je trend visokog procenta žalbi, jer republički organi ne dostavljaju informacije, izjavila je zamenik Poverenika Stanojla Mandić.

"Sve ono što je karakterisalo i prethodne godine bilo je prisutno i u ovih sedam meseci, a to je problem sa pojavom ćutanja organa u velikom procentu u odnosu na zahteve tražioca informacija. To je visok procenat osnovanih žalbi i nepostupanja po formalnim rešenjima", rekla je Mandić.

Pozivajući se na podatke iz prošle godine, Mandić je ukazala da se skoro 50 odsto neizvršenih rešenja odnosi na republičke organe, a polovina od toga su ministarstva.

"Kada je reč o tome ko nije postupio po obavezujućim rešenjima Poverenika za informacije od javnog značaja, to su organi na republičkom nivou, i to oni organi koji imaju najosetljivije informacije koje se odnose na javne nabavke, novac, projekte", navela je Mandić.

Mandić je ukazala da je Narodna skupština Republike Srbije posle nekoliko godina razmatrala izveštaj Poverenika za informacije od javnog značaja, primetivši da je ta rasprava više bila osvrt na prethodnog Poverenika, nego na probleme koji su evidentirani u izveštaju.

"Ipak, zaključci Narodne skupštine ohrabruju u delu koji se tiče slobode pristupa informacijama. Oni jesu fokusirani na probleme koji su evidentirani, kao što su problem odsustva odgovornosti i potrebe da nadležno ministarstvo ima odgovorniji odnos prema tome kada je u pitanju obaveza da podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka", rekla je Mandić.

Izvor: Vebsajt RTV, 23.09.2019.
Naslov: Redakcija