Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CILJ REFORME JAVNE UPRAVE JE UTICAJ GRAĐANA NA DONOŠENJE ODLUKA: Konferencija “Građani na prvom mestu: Zahtevi civilnog društva za bolju upravu na Zapadnom Balkanu” se održava u Beogradu


“Evropska unijia (EU) insistira na reformi javne uprave u pregovorima o pridruživanju kako bi građani mogli da učestvuju u donošenju odluka na svim nivoima”, izjavila je danas Mirjam Feran iz Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju.

Feran je navela da je EU i ranije insistirala na reformi državne uprave, ali da je poslednjih godina uočena važnost primene preuzetog evropskog zakonodavstva na lokalnom nivou, kao i koliko je prepreka u tom procesu.

“Možete da donesete savršene zakone, ali da građani od njih nemaju koristi. Zato je važan uticaj civilnog sektora na donošenje odluka, kao i da građani imaju priliku da primoraju vladu na odgovornost”, kazala je Feran na otvaranju konferencije “Građani na prvom mestu: Zahtevi civilnog društva za bolju upravu na Zapadnom Balkanu” koja se održava u Beogradu.

Ona je naglasila da pristupanje EU treba da bude odluka i izbor celokupnog društva, a ne samo vlada zemalja kandidata zbog čega je, kaže, reforma javne uprave jedan od preduslova za članstvo u EU.

Dvodnevna konferencija koju organizuje Centar za evropske politike (CEP) predstavlja završnicu regionalnog projekta WeBER koji je u protekle tri godine realizovala mreža istraživačkih organizacija Zapadnog Balkana TEN.

Programska direktorka CEP-a, Milena Lazarević, rekla je da je najveći izazov za organizacije civilnog društva da ih “čuju donosioci odluka”.

“Što se više uključujemo u reformu javne uprave, vlade u regionu počinju da shvataju da im nismo pretnja, već da možemo da budemo partneri, kao i da im naše kritike mogu biti od pomoći”, rekla je Lazarević.

Ona je navela da je projekat WeBER nastao sa ciljem da pomogne građanima da bolje izraze potrebe za modernom i efikasnom javnom upravom kroz aktivnije učešće, praćenje i insistiranje na ispunjavanju donetih politika i kreiranje novih uz učešće civilnog društva.

Na otvaranju konferencije govorili su i predsednik Upravnog odbora CEP-a Srđan Majstorović i bivši ministar javne uprave u Sloveniji Gregor Virant.

Tokom dvodnevne konferencije biće predstavljen Regionalni izveštaj o monitoringu proseca reforme javne uprave (RJU), a na posebnom penelu fokus će biti na praćenju RJU od strane lokalnih organizacija civilnog društva, uključujući gradove i opštine koji će predstaviti najuspešnije lokalne projekte.

Platforma WeBER okuplja 33 organizacije civilnog društva iz šest zemalja regiona, a projekat “Unapređenje kapaciteta civilnog društva Zapadnog Balkana za praćenje procesa reforme javne uprave - WeBER” finansirali su EU i ambasada Holandije.

Izvor: Vebsajt Večernje Novosti, 25.09.2018.
Naslov: Redakcija