Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RAZMATRANI REZULTATI SPROVOĐENJA NOVOG PROGRAMA MMF-A ZA SRBIJU: Teme razgovora su bile penzije i plate u javnom sektoru, nova reforma plata u javnom sektoru, reforma Poreske uprave, status kapitalnih investicija u infrastrukturu i njihovo povećanje u 2019. godini


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Siniša Mali, razgovarao je sa Delegacijom MMF-a o aktuelnim ekonomskim i finansijskim kretanjima u našoj zemlji, strukturnim reformama, privrednim rezultatima, kao i o projekcijama makroekonomskih indikatora za ovu i narednu godinu.

Teme razgovora su takođe bile penzije i plate u javnom sektoru, nova reforma plata u javnom sektoru, reforma Poreske uprave, status kapitalnih investicija u infrastrukturu i njihovo povećanje u 2019. godini.

Mali i Džejms Ruf, koji predvodi Delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda, razgovarali su, između ostalog, o paketu stimulativnih mera koji je usmeren prema privredi i koji se planira u smislu smanjenja opterećenja na zarade, a čija bi implementacija krenula od 2019. godine.

Misija MMF boravi u Beogradu povodom prvog razmatranja rezultata sprovođenja novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike “The Policy Coordination Instrument” (PCI).

Srbija i Misija MMF su, nakon uspešno završenog trogodišnjeg stendbaj aranžmana, u julu ove godine ušli u novi aranžman “Policy Coordination Instrument”, koji predstavlja nefinansijski aranžman, ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

Instrument za koordinaciju politike koji je odobren Srbiji 18. jula ove godine, predviđen je za period od 30 meseci, a ukupno je planirano pet polugodišnjih razmatranja rezultata programa.

Razgovori delegacije Ministarstva finansija sa predstavnicima MMF-a, koji borave u Beogradu do 4. oktobra, biće nastavljeni, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 25.09.2018.
Naslov: Redakcija