Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U TOKU IZRADA NOVOG ZAKONA O MALOLETNIM UČINIOCIMA KRIVIČNIH DELA KOJI IMA ZA CILJ DODATNO UNAPREĐENJE POLOŽAJA I PRAVA DETETA


Ministar pravde u Vladi Republike Srbije, Nela Kuburović, razgovarala je sa novim direktorom Unicefa u Srbiji, Ređinom De Dominićis, o dosadašnjoj uspešnoj, ali i budućoj saradnji te organizacije i resornog ministarstva.

Kuburović je tom prilikom, govoreći o radu Ministarstva i aktivnostima koje sprovodi na zaštiti prava deteta, podsetila na to da je Vlada usvojila Nacrt zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kojim će biti unapređen pristup pravdi za veliki broj građana.

Ona je direktoru Unicefa prenela da će pravo na besplatnu pravnu pomoć posebno imati i deca u svim postupcima u kojima se odlučuje o ostvarivanju njihovih prava.

Kuburović je ukazala na to da je ostavljeno dovoljno vremena da se sve nadležne institucije pripreme za primenu novog zakona, i izrazila uverenje da će Ministarstvo i Kancelarija Unicefa u Srbiji nastaviti saradnju i u ovoj oblasti.

Takođe, ona je podsetila na to da je u toku izrada novog zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela, koji ima za cilj dodatno unapređenje položaja i prava deteta, napomenuvši da Ministarstvo radi i na izradi Strategije za podršku žrtvama, oštećenima i svedocima.

Dominićis je izrazila zadovoljstvo i zahvalnost Ministarstvu pravde zbog toga što kontinuirano radi na zaštiti ljudskih prava, a posebno prava deteta.

Ona je pohvalila napore koje Ministarstvo ulaže u unapređenje pravosuđa po meri deteta, i posebno ukazala na veliki uspeh u primeni alternativnih sankcija, vaspitnih naloga i mera u cilju jačanja odgovornosti maloletnih učinilaca i njihove resocijalizacije u društvo.

Sagovornice su konstatovale da postoji mnogo oblasti u kojima Unicef i Ministarstvo mogu da sarađuju, i istakle uverenje da će saradnja i u budućem periodu biti uspešna.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 25.09.2018.
Naslov: Redakcija