Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORODIČNI ZAKON: Naplata alimentacije je višedecenijski problem u Srbiji. Ko je neodgovorniji u plaćanju alimentacije, teško je utvrditi bez evidencije i preciznih podataka. Za one koji na novac čekaju neretko je problem i trajanje sudskog procesa. Zato stručnjaci savetuju da roditelji, ali i sudije češće posežu za privremenom merom koja podrazumeva i administrativnu zabranu


Naplata alimentacije višedecenijski je problem u Srbiji. Iako je regulisana zakonima, oni ponekad nisu dovoljno primenjeni u praksi. Posle razvoda deca najčešće pripadnu majkama, a na očevima je da redovno plate izdržavanje deteta.

U poslednjih pet godina zbog neplaćanja alimentacije u Udruženju samohranih roditelja zabeležen je samo jedan slučaj da je majka odslužila i zatvorsku kaznu zbog tog krivičnog dela.

Od 600 članova koliko ima ovo Udruženje, više od trećine su očevi. Protiv 24 majke podnete su prijave i čeka se sudski epilog zbog neplaćanja alimentacije.

"Teškoće su iste jer oni isto sve rade, i mame i tate. Mame prebacuju, ako imaju imovinu, na sve okolo nje da ne bi imala ništa od imovine, tate isto tako prebacuju imovinu na drugoga, daju otkaz", ukazuje Vera Totić iz Udruženja samohranih roditelja.

Ko je neodgovorniji u plaćanju alimentacije, teško je utvrditi bez evidencije i preciznih podataka.

"Oko jedna četvrtina dece posle razvoda zapravo pripadne očevima na staranje. Ne postoji ni u praksi, a ne postoji ni statistika da se majke drugačije ponašaju. Volela bih da naglasim da su prema Porodičnom zakonu ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015) roditelji potpuno ravnopravni", ukazuje Marija Petrović iz Centra za prava deteta.

Među neodgovornim roditeljima su često različiti status, obrazovanje ili profesija, kažu u Udruženju. Argumenti isti.

"Uglavnom kažu tih nekih dve tri rečenice se pojavljuju i kod mama i kod tata. Mama kaže neće da plaća pa sa tim parama da on vodi nju, da se provodi sa njom, a tate kaže neću ja njoj da plaćam frizera i pedikira", navodi Totićeva.

Za one koji na novac čekaju neretko je problem i trajanje sudskog procesa. Zato stručnjaci savetuju da roditelji, ali i sudije češće posežu za privremenom merom koja podrazumeva i administrativnu zabranu.

"Da zapravo već na početku postupka ukoliko ne postoje dobri razlozi za to koriste privremene mere bar za osnovno izdržavanje, privremene mere mogu da se izvrše kao i presuda. Praktično, na taj način možemo da zaštitimo decu od toga da budu uskraćena od onoga što im je po zakonu priznato kao pravo", ističe Marija Petrović.

Još jedno rešenje je da dugove naplate izvršitelji. Ali da se ni dan ne čeka na isplatu, već duže vreme govori se o Alimentacionom fondu - iz kog država uplaćuje novac detetu, ali i naplaćuje od nesavesnog roditelja. Model predviđa Prednacrt Građanskog zakonika na koji se čeka duže od decenije.

Izvor: Vebsajt RTS, Ana Šuvalija Pešić, 24.09.2017.
Naslov: Redakcija