Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O VODAMA: Područja koja bi po Zakonu morala biti vodna i samim tim zaštićena prodaju se kao građevinsko zemljište ili eksploatišu kao poljoprivredno. Stručnjaci upozoravaju da, iako je u skladu sa propisima, gradnja uz obalu ne bi smela da bude dozvoljena


Da li je prostor uz reku javno dobro ili građevinsko zemljište? Prema postojećim propisima to je mesto na kome je gradnja dozvoljena i koje ne samo da može da se uzme u zakup već i kupi. Stručnjaci upozoravaju da, iako je u skladu sa propisima, gradnja uz obalu ne bi smela da bude dozvoljena.

Deo Zemunskog keja, parcela od 600 kvadrata uz šetalište, koji je prodat, kupila je za oko 300.000 evra jedna sportska akademija.

Iako se prema Zakonu o vodama ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010, 93/2012 i 101/2016), vodno odnosno priobalno zemljište ne može prodavati nego samo davati u zakup, propisi su promenjeni od 2014. - obala se prodaje kao da je reč o bilo kojoj drugoj parceli.

Iz organizacije Ne da(vi)mo Beograd kažu da prodaja jeste legalna, ali da predstavlja trend oduzimanja javnog dobra građana Beograda.

"Problematično je što obala reke ne ostaje više javno dobro već takozvano klupsko dobro i neće biti dostupna svima", kaže Dobrica Veselinović iz Ne da(vi)mo Beograd.

Prema javno dostupnim urbanističkim dokumentima, veliki deo priobalja obeležen je kao građevinsko zemljište, odakle i bojazan da bi ubuduće umesto javnih površina mogli da niknu komercijalni sadržaji.

Stručnjaci kažu da prostor uz reku koji štiti domove građana od poplava, ne bi smeo da bude uzurpiran građevinama.

Drugim rečima - na nasipima ne sme ništa da se gradi, bez obzira ko je vlasnik.

"Neće smeti to da se radi, jer nije bitno da li je državno ili privatno, ili društveno - propisi su isti za sve. Tamo gde je priobalje, gde su nasipi, može da bude šetalište, ono što sme da se dozvoli. Nikakva gradnja, stambena, ili objekti gde je zabranjeno zakonom - neće biti dozvoljeno. Onaj ko to dozvoli mora da odgovara za to", kaže Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije.

Kako je moguće da se obale reke vode kao građevinsko zemljište, kad je stav stručnjaka da se na nasipima ne sme ništa graditi da oni ne bi izgubili svoju ulogu.

U Gradu kažu da je to pitanje za Direkciju za građevinsko zemljište, ali iz te institucije nema komentara.

Izvor: Vebsajt N1, 24.09.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija