Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Mreža za restituciju predlaže izmene Zakona kojima bi bilo omogućeno da oduzeta imovina bude vraćena u naturi, umesto obeštećenjem kroz obveznice. Razlozi za to su nedostatak novca za obeštećenje, te činjenica da se novac za te namene prikuplja od poreza koji plaćaju svi građani, pa i sami naslednici predratnih vlasnika


Mreža za restituciju Srbije predložila je da budu donete izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013, 142/2014 i 88/2015 - odluka US - dalje: Zakon), kojima bi bilo omogućeno da oduzeta imovina bude vraćena u naturi, umesto obeštećenjem kroz obveznice. Prvi razlog je što, kako tvrde, u budžetu nema dovoljno novca za njihovo obeštećenje, a drugi, zbog toga što se novac za to obeštećenje prikuplja od poreza kojeg plaćaju svi građani, pa i sami naslednici predratnih vlasnika...

Gde nije moguća restitucija, naslednici predratnih vlasnika predlažu supstituciju. Koordinator Mreže za restituciju, Mile Antić, kaže da to što najveći deo državne imovine nije popisan, ne znači da ona ne postoji.

"Računica Mreže za restituciju je da građani, crkva i verske zajednice potražuju samo mali deo, šumskog zemljišta u državnom vlasništvu ima 1000 puta više od potraživanja, poljoprivrednog najmanje deset puta više, a građevinskog čak 30 puta više", kaže Antić.

Ipak, direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić tvrdi da država ne raspolaže sa dovoljno imovine, da bi modelom supstitucije mogla sve naslednike da ravnopravno obešteti.

Različite procene pokazuju da su potraživanja svih naslednika vredna od petnaestak, pa sve do preko stotinu milijardi evra.

Predstavnici Mreže tvrde da novca za obeštećenje nema, dok u Agenciji za restituciju kažu da je novac obezbeđen i da je daleko manji od pomenutog iznosa.

U Mreži za restituciju tvrde da su uzurpatori imovine koji državno vlasništvo koriste protivno Zakonu dugi niz godina ti koji su glavni zagovornici modela obeštećenja, dodajući da je u toj oblasti korupcija najzastupljenija.

U Agenciji za restituciju se slažu da je korupcija ogroman problem i upućuju javnost da odgovor na pitanje zašto je to tako potraži u nadležnim institucijama.

Izvor: Vebsajt RTV, Radoslavka Žigić, 22.09.2017.
Naslov: Redakcija