Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

FORMIRANA GRUPA PROTIV MEDIJSKOG MRAKA: 27 medija, medijskih i nevladinih organizacija informisaće i domaću i međunarodnu javnost o kršenju slobode medija u Srbiji


Dvadeset sedam medija, medijskih i nevladinih organizacija formiralo je 22. septembra 2017. godine grupu protiv medijskog mraka, kako bi zajedničkim aktivnostima krenuli u borbu za slobodu medija u Srbiji.

Na spisku onih koji su se priključili su: Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM, Asocijacija medija, Asocijacija online medija, Beogradski centar za ljudska prava, Balkanska istraživačka novinarska mreža – BIRN, Biro za društvena istraživanja, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS, Centar za praktičnu politiku, CRTA, dnevni list Danas, Fondacija Slavko Ćuruvija, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Južne vesti, Komitet prava za ljudska prava – YUCOM, KRIK – Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, Kuća ljudskih prava, Lokal Pres – Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Media i reform centar Niš, nedeljnik Kikindske, nedeljnik Novi magazin, nedeljnik Vreme, Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV, Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, Peščanik, Transparentnost Srbija i portal Cenzolovka.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, grupa je okupljena u znak podrške Vranjskim, jednom od najznačajnijih lokalnih medija u zemlji, koji je prošle nedelje ugašen zbog neizdrživih političkih i ekonomskih pritisaka.

"Gašenje ovih novina i štrajk glađu vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Vranjskih Vukašina Obradovića jesu simboli situacije u kojoj se nalazi ogromna većina drugih nezavisnih medija u Srbiji, kao i sloboda medija u celini. Grupa je formirana u nedelji u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara. Ova grupa predstavlja i odgovor građana Srbije na konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja, na nacionalnom i lokalnom nivou", ističu u saopštenju.

Grupa je otvorena za uključivanje svih zainteresovanih medija, organizacija i pojedinaca. Grupa će organizovati zajedničke akcije u borbi za Vranjske i slobodu medija i izražavanja, a informisaće i domaću i međunarodnu javnost o kršenju slobode medija u Srbiji. Grupa će blagovremeno obaveštavati javnost o planovima, daljim koracima i načinima delovanja. Pozivaju sve medije i organizacije da u četvrtak, 28. septembra, zajedničkom akcijom ukažu na postojanje medijskog mraka u Srbiji.

Svi mediji, portali, veb strane organizacija, društvene mreže građana i građanki koji se pridružuju ciljevima ove inicijativne grupe će u podne zamračiti ekrane ili tokom tog dana obeležiti svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizira medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Danas, 24.09.2017.
Izvod iz vesti