Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DO KRAJA 2016. GODINE SRBIJA TEHNIČKI SPREMNA ZA OTVARANJE POGLAVLJA 5, 25 I 26


Srbija će do kraja 2016. godine biti tehnički spremna za otvaranje poglavlja 5, 25 i 26, izjavila je v.d. direktorka Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković i najavila da će početkom oktobra u Beogradu srpske vlasti razgovarati o napretku sa predstavnicima Evropske komisije.

"S obzirom na to da je otvaranje poglavlja politička odluka i da je neophodan konsenzus svih država članica, nadamo se da će biti postignut", rekla je Milenković na parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Ona je istakla da je priključenje Srbije EU u najširem smislu, a posebno sa akcentom na pristupne pregovore, bio, jeste i biće ključni strateški cilj Srbije i to ne samo deklarativno.

Milenković je podsetila da su do sada otvorena četiri poglavlja, od kojih su tri ključna po takozvanom novom pristupu pregovaranja.

"Po tom novom pristupu, poglavlja 23, 24 i 35 koje prati implementaciju sporazuma postignutih u dijalogu Beograd-Priština, predstavljaju tri ključna poglavlja koja se otvaraju na početku, a zatvaraju na kraju i mogu da imaju presudan uticaj na pregovarački proces", istakla je ona.

Prema njenim rečima, važno je i otvoreno poglavlje 32, jer se odnosi na praćenje fiskalne konsolidacije.

Govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine, Milenković je istakla da Srbija ostaje posvećena nastavku dijaloga i konstruktivnom pristupu, navodeći da su dokaz dogovori koji su postignuti o funkcionisanju mosta u Kosovskoj Mitrovici i slobodi kretanja.

Očekuje se i konstruktivnost od Prištine i da Briselski sporazum bude implementiran u svim elementima, pre svega kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Ostajemo posvećeni regionalnoj saradnji i davanju punog doprinosa regionalnoj stabilnosti. Činićemo sve da se regionalna stabilnost ni u jednom momentu ne dovede u pitanje", istakla je Milenković.

Ona je naglasila da je i poznat stav Srbije po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, te da je u tom smislu Srbija predvidiv partner.

Istakavši da se sada u Srbiji trenutno nalazi oko 7.000 migranata koji najverovatnije neće moći da nastave svoj put ka EU, a ne žele da ostanu u Srbiji, Milenković je upozorila da su kapaciteti Srbije pri kraju i da je više nego ikad potrebno zajedničko rešenje.

"Mi smo spremni da tom rešenju doprinesemo", zaključila je Milenković.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.09.2016.
Naslov: Redakcija