Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREMA PODACIMA VISOKOG SAVETA SUDSTVA PRIHODI SUDOVA DRASTIČNO MANJI OD KADA SU NOTARI POČELI SA RADOM


Tvrdnje advokata da sistem javnih beležnika donosi manji profit kako njima, tako i sudovima, potvrđene su podacima koje je našem listu juče dostavio Visoki savet sudstva. Naime, prema tim podacima VSS-a, prihodi sudova od naplate taksi u avgustu mesecu, kada su notari počeli sa radom, drastično su se smanjili u odnosu na prethodni period.

Naime, mesečni prosek prihoda od taksi koji su sudovi u Srbiji inkasirali iznosio je oko 341 milion dinara u prošloj i 310 miliona u ovoj godini. U julu 2013. godine sudovi su prihodovali blizu 359 miliona dinara. Avgusta iste godine ta cifra je, zbog činjenice da je u toku sezona godišnjih odmora, pala na 267 miliona.

  • Ove godine sudovi su zaradili u julu 321 milion dinara, a u avgustu, kada je sistem javnih beležnika počeo sa radom, 248 miliona dinara. Ta brojka je manja i od količine novca koji je prikupljen u istom periodu prošle godine, i od mesečnog proseka.

Tu se otvara pitanje konkurencije, ali i pitanje korupcije. Javni beležnik plaća samo 20 odsto PDV na ono što su zaradili - ističe Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije. On napominje da kada se govori o javnim beležnicima ne sme da se zaboravi na netransparentan način njihovog izbora. 

Izvor: http://www.danas.rs, V. J.