Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT IZMENA I DOPUNA ZAKONA O VOJSCI: Vojni sindikat Srbije smatra da su odredbe Nacrta u suprotnosti sa međunarodnim ugovorima koje je Srbija potvrdila, i da „umanjuju do sad dostignut nivo ljudskih prava“


Vojni sindikat Srbije upozorio je danas da su predložene izmene i dopune zakona o vojsci „protivustavne“ jer se zaposlenima u Vojsci Srbije (VS) „umanjuje do sad dostignut nivo ljudskih prava“.

Iz sindikata su naveli da su odredbe Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o VS u suprotnosti sa međunarodnim ugovorima koje je Srbija potvrdila.

„Odredbe ovog nacrta zakona predviđaju povećanje obima već utvđenog ograničenja radnog vremena, pa će tako zaposleni u VS, ako bi ove odredbe bile usvojene, ubuduće moći radno da se angažuju neograničen broj sati na nedeljnom nivou, dok će mesečno moći da rade prekovremeno do 60 sati“, stoji u saopštenju.

Upozorili su da na osnovu predloženih odredbi, poslodavac oličen u Ministarstvu odbrane, uvodi disciplinsku odgovornost za zaposlene u Vojsci Srbije, za njihove postupke van službe i kad nisu radno angažovani kod poslodavca.

„Tako se protivno međunarodnim konvencijama i Evropskoj socijalnoj povelji, sa kojom srpski zakoni mora da budu u saglasju, grubo zadire u pravo na privatnost koje spada u jedno od elementarnih ljudskih prava“, naveli su iz Vojnog sindikata.

Ocenili su i da se nacrtom zakona „grubo zadire u slobode sindikalnog organizovanja zaposlenih u vojsci jer se poslodavcu sada daje pravo da poziva na disciplinsku odgovornost i kažnjava predstavnike sindikata što je u suprotnosti sa zakonom o radu i svim konvencijama Međunarodne organizacije rada o sindikalnim slobodama koje je Srbija ratifikovala“.

Dodali su da im Ministarstvo odbrane još nije zvanično dostavilo tekst nacrta zakona iako su to zatražili „još pre sedam dana“.

„Očigledno je da su neustavne odredbe razlog da se ovaj nacrt zakona drži podalje od očiju javnosti i sindikata koji deluju u delatnosti odbrane“, ocenili su iz Vojnog sindikata.

Izvor: Danas, 23.08.2021.
Naslov: Redakcija