Zastava Bosne i Hercegovine

POŠTA SRBIJE UPOZORAVA DA PRODAVCI IZ KINE ČESTO DAJU POGREŠNE INSTRUKCIJE ZA PRAĆENJE POŠILJKI


Javno preduzeće Pošta Srbije saopštilo je danas da se građani i pošte u regionu, pa i u Srbiji, ponovo susreću sa situacijama da prodavci često daju pogrešne instrukcije za praćenje pošiljaka, zbog čega kupci nemaju pravu informaciju o tome kada roba treba da im stigne iz Kine.

Oni napominju da neregistrovane poštanske pošiljke, koje su zbog niske cene i najzastupljenije, ne stižu uvek kao pošiljke iz Kine, već ih kineski trgovci često šalju preko logističkih centara širom sveta, pa se tako dešava da one u Srbiju i ostale države regiona dolaze iz Litvanije, Letonije, Turske, Solomonskih Ostrva, Holandije i drugih zemalja.

"U tom procesu, kineski operatori označavaju da je neregistrovana pošiljka stigla u zemlju odredišta čim roba napusti Kinu, odnosno logistički centar u nekoj od navedenih država, a što u većini slučajeva praktično znači da je pošiljka predata avio kompaniji na prevoz ili se nalazi u tranzitu. Pošta Srbije na svojoj teritoriji korisnicima pruža usluge bez ikakvog zastoja, a prispele pošiljke iz međunarodnog saobraćaja uručuju se primaocu odmah nakon prispeća i sprovedenih carinskih procedura, shodno naznačenim adresama primalaca", ističu u Pošti Srbije.    

Oni podsećaju i da je u cilju uspostavljanja dugoročne stabilne isporuke pošiljaka iz Kine, Pošta Srbije inicirala direktne pregovore sa kineskim nacionalnim operatorom, kao i da se dodatno ubrzanje tokova internet trgovine očekuje od januara 2022. godine, najavljenim uvođenjem direktne avio linije Er Srbije za Peking.

U pošti skreću pažnju korisnicima i da broj pošiljke koji kupac može dobiti od prodavca iz Kine, a koji počinje slovnom oznakom U (drugo slovo u rasponu od A-Z) plus 9 cifara i na kraju ima kodnu oznaku zemlje porekla, nije broj za praćenje već predstavlja bar-kod oznaku, koja se unosi kako bi se obezbedilo pružanje prekograničnih carinskih najava.

"To znači da, bez obzira na prisustvo U identifikatora, a saglasno važećim međunarodnim propisima, za neregistrovane pošiljke nije predviđena opcija praćenja. Ukoliko kupci žele da prate status svojih pošiljaka, prilikom internet kupovine treba da odaberu opciju isporuke sa registrovanim praćenjem", napominju u Pošti Srbije.

Izvor: Euronews, 25.08.2021.
Naslov: Redakcija