Zastava Bosne i Hercegovine

KBC ZEMUN IZLAZI IZ COVID SISTEMA: Bolnice u unutrašnjosti povećaće kapacitete za pacijente negativne na koronavirus


Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je da Kliničko-bolnički centar Zemun izlazi iz kovid sistema, a preostali pacijenti iz te bolnice biće danas i sutra prebačeni u privremenu bolnicu "Štark arena", KBC "Bežanijska kosa" i KBC "Dr Dragiša Mišović".

Lončar je, po završetku sastanka sa direktorima kovid bolnica, naveo da će se KBC Zemun, nakon dezinfekcije i kompletnog sređivanja, vratiti u redovan režim rada.

On je najavio i da Ortopedska bolnica "Banjica" od počinje da prima pacijente sa malignitetima, a prve operacije u toj zdravstvenoj ustanovi zakazane su za ponedeljak, 31. avgust.

Takođe, kako je dodao, Ortopedska bolnica ''Banjica'' počeće i sa dežurstvima, što predstavlja veliko pojačanje za zdravstveni sistem.

Ministar je ukazao na to da će nakon zemunske bolnice, kada se za to stvore uslovi, iz kovid sistema izaći deo KBC "Dr Dragiša Mišović", dok će deo nastaviti da prima obolele od koronavirusa.

Prema njegovim rečima, kovid ambulante pri domovima zdravlja neće se zatvarati, dok će bolnice u unutrašnjosti povećati kapacitete za pacijente negativne na koronavirus.

Lončar je naglasio da je epidemiološka situacija i stanje u bolnicama i ambulantama bolje, što je rezultat odgovornog ponašanja, ali i napomenuo da ne sme biti opuštanja.

On je potvrdio da će se na svim graničnim prelazima, građanima koji ulaze u Srbiju deliti brošure sa uputstvom o ponašanju, kao i na šta treba da obrate pažnju, pri čemu će dobiti i brojeve telefona na koje mogu da se jave u slučaju da osete tegobe.

To će biti organizovano u saradnji sa policijom na graničnim prelazima. Svaki građanin koji ulazi u zemlju dobiće uputstvo Ministarstva zdravlja o daljim koracima šta treba da radi, objasnio je ministar.

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 25.08.2020.
Naslov: Redakcija