Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DOPUNE ZAKONA O ZABRANI DISKRIMINACIJE: Uvođenje eksplicitne zabrane diskriminacije u sportu na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i zaštitnik građana Zoran Pašalićem razgovarali su o položaju LGBT populacije u Srbiji.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Đorđević je podsetio da je prvi strateški dokument Vlade koji je prepoznao LGBT zajednicu kao osetljivu društvenu grupu, bila Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije za period 2013 - 2018. godine, i ukazao da je u procesu izrada novog strateškog dokumenta u oblasti prevencije i zaštite od diskriminacije koji će biti izrađen u skladu s novom, unapređenom metodologijom prema odredbama Zakona o planskom sistemu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 30/2018).

U planu je takođe i dopuna propisa o zabrani diskriminacije uvođenjem eksplicitne zabrane diskriminacije u sportu na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, rekao je Đorđević i istakao da se u okviru resora kojim rukovodi nalazi Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti koji se bavi upravo ovom temom.

"Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti je tokom juna održao sastanke s predstavnicima udruženja Labris, XY Spectrum i EGAL, koji se zalažu i zagovaraju prava LGBT lica u Republici Srbiji. Tom prilikom su razgovarali o novom strateškom dokumentu za period od 2019. do 2025. godine. Svi građani Republike Srbije su ravnopravni, a resor kojim rukovodim se zalaže za antidiskriminaciju i rodnu ravnopravnost, što će donošenjem Zakona biti podignuto na viši nivo“, rekao je Đorđević.

Sektor je učestvovao u radu Konferencije o pravima LGBT osoba u Oslu 13. maja 2019. godine, na kojoj je predstavljen napredak Srbije na "Duginoj listi“ procene položaja i ostvarenih prava LGBT. Tom prilikom, Republika Srbija je pohvaljena za napredak.

Ministar je istakao da su osim navedenog, predstavnici Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti prisustvovali u prethodnom periodu svim značajnijim događajima važnim za LGBT populaciju kao što su otvaranje prvog svratišta za LGBT osobe u Beogradu 5. aprila 2019. godine, obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije 17. maja i dodele "Duga“ nagrade za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije.

Izvor: Vebsajt Novosti, 22.08.2019.
Naslov: Redakcija