Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK: Izmenama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti regulisati video nadzor zgrada


Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljubu Šabiću, građani se često i kontinuirano obraćaju tražeći mišljenje o zakonitosti i celishodnosti upotrebe video nadzora, posebno u stambenim zgradama, ukazujući i na zloupotrebe nadzora.

Kako se navodi u saopštenju poverenika, prema Ustavu Republike Srbije("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) video nadzor morao bi biti uređen zakonom.

Uvođenje video nadzora sigurno može biti opravdan iz više razloga, među kojima su bezbednost ljudi i imovine, otkrivanje, sprečavanje i kontrola prekršaja, dostupnost dokaza, ali je baš zato važno da video nadzor bude uređen zakonom i dopušten.

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012) nijednom konkretnom odredbom ne uređuje obradu ličnih podataka putem video nadzora, a opšti principi, srazmernost i svrsishodnost, koje proklamuje nemaju razradu u odgovarajućim posebnim zakonima, dodaje se u saopštenju.

Šabić u saopštenju podseća da se u većini zemalja uvođenje video nadzora u stambene zgrade, upravo zbog rizika po privatnost, ne smatra običnom tehničkom odlukom, pa se za donošenje takve odluke po pravilu traži kvalifikovana većina, znatno veća od uobičajene. Zakoni Slovenije i Crne Gore predviđaju da je to saglasnost 70 odsto, a Makedonije čak 100 odsto vlasnika stanova, konstantovao je Šabić.

Takođe, u mnogim zemljama video nadzor podrazumeva nadzor nad ulaskom i izlaskom u zajedničke prostorije, a ne i nadzor tokom boravka u prostoriji, u nekima je takav nadzor nekih zajedničkih prostorija, uključujući i liftove, zabranjen, a u mnogim zemljama je izričito zabranjeno snimanje ulaska i izlaska iz individualnih stanova.

Sa stanovišta najšire prihvaćenih standarda, nedopustivo je da se uvid u "zapise" sistema video nadzora vrši putem interne ili javne kablovske televizije, jer omogućava neograničeno širokom krugu korisnika da bez stvarne potrebe i razloga zadire u privatnost građana.

Poverenik je još u decembru 2011. pripremio i stavio na raspolaganje Ministarstvu pravde tekst izmena i dopuna Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012) kojima bi bila uređena oblast video nadzora, a pre 10 meseci pripremio je i stavio na raspolaganje ministarstvu i Vladi "Model kompletno novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, navodi se u saopštenju poverenika.

Izvor: Vebsajt Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 25.08.2015.