Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O UTVRĐIVANJU PROGRAMA PODRŠKE RADU NOĆNIH BAROVA I NOĆNIH KLUBOVA ZBOG POTEŠKOĆA U POSLOVANJU PROUZROKOVANIH EPIDEMIJOM BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Pomoć će dobiti 18 privrednih subjekata


Pomoć od države koja je namenjena noćnim barovima i klubovima dobiće sve ukupno 18 privrednih subjekata, koliko je ispunilo uslove propisane Uredbom o utvrđivanju Programa podrške radu noćnih barova i noćnih klubova zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 51/2021). Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova, Miša Relić, navodi da je će time biti pokriveno oko 40 noćnih klubova.

Ukupna pomoć noćnim barovim i klubovima iznosiće 36,1 miliona dinara, a maksimalan iznos koji može da se dodeli po privrednom subjektu je 36.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan stupanja na snagu Uredbe, naveli su iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vlade Republike Srbije je krajem maja donela Uredbu o direktnoj i bespovratnoj pomoći barovima i noćnim klubovima koji su pogođeni korona-krizom.

U međuvremenu, tokom juna, Komisija za kontrolu državne pomoći obustavila je prvobitni predlog finansijske podrške noćnim barovima i klubovima, ocenivši da je predlog Vlade Republike Srbije "selektivan", da može dovesti do narušavanja konkurencije, kao i da je neophodno da se propiše ukupan iznos sredstava za tu namenu.

Iz Ministarstva navode da prema Zaključku Vlade visina sredstava koju ostvaruju noćni barovi i noćni klubovi, koji ispunjavaju uslove propisane Uredbom, iznosi šest odsto od godišnjeg prometa na koji se plaća porez na dodatu vrednost, za period od 1. aprila 2019. do 31. marta 2020. godine.

"Prema dostavljenom spisku od strane Poreske uprave, 18 privrednih subjekata ispunjava Uredbom propisane uslove", navode iz Ministarstva.

Isplatu pomoći Ministarstvo očekuje od 26. do 30. jula.

Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić je rekao da su na svim sastancima u Vladi Srbije, pričali isključivo o 12 odsto od godišnjeg prometa iz referentnog perioda od 1. aprila 2019. do 31. marta 2020. godine, osim u slučaju ukoliko previše firmi prođe kriterijume i preoptereti budžet.

"Na kraju, kriterijume je prošlo samo 18 firmi, dakle oko 40 noćnih klubova, ali nam je ponuđeno samo tri odsto (odgovarajućeg prometa). To je za nas bilo zaista neprihvatljivo jer su naši dugovi prema državi kudikamo veći od takve ponuđene pomoći, pa smo na sastanku u ministarstvu finansija tražili da pomoć bude devet odsto. Na kraju je poslednja ponuda bila tih šest odsto i ta ponuda je prihvaćena. Zahvalni smo i na njoj jer će nam taj novac kupiti neko vreme da probamo da se konsolidujemo", naveo je Relić.

Relić dodaje da ne poseduje informacije o tome koliko je ukupno noćnih barova i klubova podnelo zahtev za pomoć jer je aplikacija Poreske uprave za prijavu tako napravljena da ukoliko ne zadovoljavate postavljene kriterijume jednostavno ne možete da se prijavite.

Poreska uprava nije odgovorila na pitanje koliko je preduzeća podnelo zahtev za pomoć.

Relić navodi da dugove prema državi koji su se nakupili za vreme zabrane poslovanja neće moći da plate novcem od ove pomoći.

"S druge strane, s obzirom da ne postojimo u sistemu, nemamo zasebnu šifru poslovanja, svestan sam da je ovo u samom startu bila nemoguća misija i da je i ova izborena pomoć veliki uspeh", naveo je on.

Na pitanje dokle je stigao proces u dobijanju šifre 'noćni barovi i klubovi' u cilju diferencijacije ugostiteljskih objekata, Relić se nada rešenju pre novembra.

"Ministar finansija Siniša Mali je obećao na poslednjem sastanku da će se lično zauzeti da se to reši, pa nam ostaje da ga držimo za reč. Mi ćemo svakako dati naš predlog diferencijacije na kojem radimo i nadamo se rešenju pre novembra kako nam se ovako nešto nikad više ne bi dogodilo", rekao je on.

Kriterijumi po kojima se odlučivalo o tome da li se privredni subjekt može kvalifikovati za pomoć je da ima međugodišnji pad prometa od 70 odsto ili više tokom perioda od 1. aprila 2020. do 31. marta 2021. u odnosu na period, kao i da je u pitanju privredni subjekt koji je u referentnom periodu do izbijanja korona-krize imao radno vreme najranije od 17 časova i obavezno posle 02.00.

Takođe za pomoć su se mogli prijaviti samo privredni subjekti sa šifrom poslovanja 5630 ili 5610 i firme koje su obveznici PDV-a.

Zahteve su, sa potrebnom dokumentacijom privredni subjekti podnosili preko portala ePorezi, Poreskoj upravi, radi provere ispunjenosti uslova, a nakon sprovedenog postupka provere po svakom privrednom subjektu PU je sačinila Spisak privrednih subjekata koji ispunjavaju uslove iz navedene Uredbe i dostavila ga Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Upravi za trezor.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Nevena Petaković, 23.07.2021.
Naslov: Redakcija