Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Od početka 2018. godine izrečeno 14.218 hitnih mera zbog nasilja u porodici


Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016), od početka godine do 15. jula nasilnicima izreklo 14.218 hitnih mera, saopštio je MUP.

Od tog broja, izrečene su 4.282 mere privremenog udaljenja učinioca iz stana, dok je u 9.936 slučajeva izrečena mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi.

Šef Odseka za prevenciju porodičnog nasilja MUP-a Stana Pantelić istakla je da je važno da sve žrtve prijave nasilje, jer najveći broj žena koje su ubijene ove godine nikada nisu prijavile nasilje.

Napomenula je da je tokom ove godine u porodičnom nasilju ubijeno ukupno 30 osoba, od čega su 23 žene, a samo u tri slučaja je bilo prijava policiji za nasilje u porodici.

"Zato apelujemo na sve žrtve i svedoke nasilja da prijave policiji ukoliko imaju saznanja o porodičnom nasilju, jer ukoliko se nasilje ne prijavi, policija ne može da reaguje, spreči nasilje i pruži adekvatnu pomoć žrtvama nasilja", rekla je Pantelić.

Pozvala je građane da nasilje prijave na brojeve telefona 192 ili 0800 100 600, koji su dostupni 24 sata i besplatni su i dodala da prilikom prijava mogu ostati anonimni.

"Porodično nasilje se ne sme tolerisati, već se mora prijaviti", podvukla je ona.

Pantelić je naglasila da je u najvećem broju slučajeva sredstvo izvršenja ubistva žena bio nož ili upotreba fizičke snage.

Prema njenim rečima, ove godine su u osam slučajeva žene ubijene nožem, sedam puta uz upotrebu fizičke snage, u tri slučaja je korišćen čvrsti predmet, a u četiri slučaja žene su ubijene vatrenim oružjem, od čega je čak tri oružja bilo u ilegalnom posedu.

"U dva slučaja je utvrđeno da je došlo do propusta u radu policijskih službenika, zbog čega je Sektor unutrašnje kontrole, nakon izvršene provere, protiv policajaca podneo krivične prijave. Propusti u radu neće se tolerisati i biće adekvatno sankcionisani", istakla je Pantelić.

Navela je i da je do kraja godine planirana obuka novih policijskih službenika za postupanje i primenu Zakona.

"Do sada je obučeno 900 policijskih službenika, u skladu sa programom Pravosudne akademije, a očekujemo da još kolega prođe kroz ovaj program kako bi policija bila još efikasnija u postupanju prilikom porodičnog nasilja", rekla je Pantelić.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.07.2018.
Naslov: Redakcija