Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SLUŽBENOJ I JAVNOJ UPOTREBI JEZIKA I PISAMA: Predviđena zaštita ćirilice, promocija njene upotrebe u natpisima na reklamama, nazivima kompanija i u medijima


Ministarstvo kulture i informisanja prosledilo je Vladi Republike Srbije Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenoj i javnoj upotrebi jezika i pisama. Ovo je potvrdio ministar Vladan Vukosavljević, na potpisivanju protokola o saradnji Ministarstva kulture i Odbora za standardizaciju srpskog jezika. U ime odbor potpisnik je predsednik ovog tela prof. dr Sreto Tanasić.

Ministar Vukosavljević očekuje polemiku u javnosti zbog izmena zakona, ali i da taj važan propis uskoro bude usvojen. Predviđeno je, između ostalog, da ovaj zakon zaštiti ćirilicu, da promoviše njenu upotrebu u natpisima na reklamama, nazivima kompanija i u medijima.

- U svim zemljama službena i javna upotreba jezika su sinonimi, samo kod nas je napravljena hibridna podela da je službena upotreba jedno, a javna drugo - rekao je ministar Vukosavljević. - Naš cilj je da zaštitimo ćirilicu, koja i jeste i nije ugrožena. Nije utoliko što je svi uče od prvog razreda, a jeste jer se u javnoj upotrebi latinica gura u prvi plan.

Prema rečima ministra, saradnja sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika pomaže državi da unapredi brigu o jeziku i ćiriličkom pismu.

Odnos Ministarstva kulture prema odboru pohvalio je i njegov predsednik dr Sreto Tanasić, koji je rekao da prvi put u poslednje dve godine dobijaju budžetska sredstva za svoje aktivnosti. Ministarstvo kulture traži i njihovo mišljenje za važna jezička pitanja, kao što je nedavno bilo u slučaju naziva državljanstva - srpsko ili Republike Srbije.

- Tokom 20 godina, koliko odbor postoji, bilo je situacija u kojima je država krupna jezička pitanja rešavala bez nas, pravila se da za nas nije čula, da ne zna da postojimo. To u poslednje dve godine nije slučaj. Odnos Ministarstva kulture se promenio - kaže Tanasić.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 24.07.2018.
Naslov: Redakcija