Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BEZBEDNOSTI HRANE: Izmenama Zakona i donošenjem odgovarajućih podzakonskih akata biće stvoreni uslovi da registrovana poljoprivredna gazdinstva svoje proizvode i prerađevine prodaju na samom imanju. Osim na kućnom pragu, hranu će moći da prodaju i na pijacama, gde su do sada, kao poluproizvod, mogli da nude samo sir i kajmak


Registrovana seoska domaćinstva uskoro će moći da prodaju proizvode i prerađevine na samom imanju. Resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavljuje izmene Zakona o bezbednosti hrane ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009) i donošenje pravilnika koji će to omogućiti. Proizvođači su zadovoljni, jer bi to trebalo da im donese veću zaradu.

Domaće kobasice, pršuta, kajmak, ajvar, džem, vino, kiseli kupus, osim u registrovanim radnjama, za nekoliko meseci moći ćemo da kupujemo i na registrovanim gazdinstvima. I za kupce i za proizvođače višestruka korist.

"Svakako je ušteda vremena, troškova. Ovaj zakon će nama dobro doći da svi naši kupci, sadašnji i potencijalni, mogu da dođu u gazdinstvo, mogu da vide sam proces proizvodnje, mogu da probaju i kupe ono što im se svidi", kaže proizvođač džema Gordana Petrović.

"Ne smete da se igrate kupcem i ne smete da se igrate hranom, to je ipak i veća odgovornost nego kada prodajete poluproizvod, jer vi jednostavno izvedete goveče tamo na klanicu i više vas ništa ne zanima, ali opet, tu je najmanja zarada, najmanja dobit. Ovde ćemo, ipak, imati tu dodatu vrednost", navodi poljoprivrednik iz Krive Reke kod Užica Radovan Stojanović.

Osim na kućnom pragu, hranu će moći da prodaju i na pijacama, gde su do sada, kao poluproizvod, mogli da nude samo sir i kajmak.

"Predviđeno je da registrovana poljoprivredna gazdinstva prodaju proizvode na lokalnom tržištu, na, da kažem, lokalnoj pijaci, a ne da proizvođač iz Leskovca svoje proizvode prodaje u Subotici i obrnuto", kaže savetnik za bezbednost hrane u Ministarstvu poljoprivrede Nenad Dolovac.

Proizvođači će u pravilnicima, koji se pripremaju, dobiti uputstva i smernice za proizvodnju hrane.

"Veoma je važno reći da su subjekti u poslovanju sa hranom, proizvođači, apsolutno odgovorni za hranu koju stavljaju na tržište. Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa Ministarstvom zdravlja zaduženo je za kontrolu, zajedno sa njihovim inspekcijskim službama, za kontrolu bezbednosti proizvoda", rekao je Dolovac.

Država će domaćinstvima pomoći sa 50 odsto novca za opremu za preradu mleka, mesa ili grožđa, dok će za siromašna područja izdvajati 15 odsto više.

Izvor: Vebsajt RTS, Ivana Miljković, 24.07.2017.
Naslov: Redakcija