Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O NAČINU IZMENE PORESKE OSNOVICE ZA OBRAČUNAVANJE POREZA NA DODATU VREDNOST: Za firme koje imaju poslovne promene vraćanja dobara, bilo da su oni koji vraćaju ili oni kojima se vraća, pojedine odredbe prouzrokovale su brojne teškoće u poslovanju i evidentiranju poslovnih promena. Evropska komisija pitanje vraćanja neprodatih dobara tretira kao pitanje ugovora između kupca i prodavca. Do vraćanja može doći ako je to predviđeno ugovorom i u tom slučaju se vrši smanjenje poreske osnovice


Neprodata roba je poslednjih godinu i po dana dvostruka briga trgovcima. Prva je muka vratiti je dobavljaču, a druga kako poreski i knjigovodstveno tretirati taj povraćaj. Izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004, 86/2004 - ispr., 61/2005, 61/2007, 93/2012, 108/2013, 6/2014 - usklađeni din. izn., 68/2014 - dr. zakon, 142/2014, 5/2015 - usklađeni din. izn., 83/2015, 5/2016 - usklađeni din. izn., 108/2016 i 7/2017 - usklađeni din. izn.) iz 2015. godine i Pravilnikom o načinu izmene poreske osnovice za obračunavanje poreza na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 86/2015), ova situacija se tretira kao novi promet. Sprovođenje u praksi nove regulative, izračunali su upućeni, privredu košta čak 11 miliona evra godišnje.

Situacija bi uskoro mogla da se promeni jer je Ministarstvo finansija pristalo da formira radnu grupu koja će se baviti sastavljanjem potpuno novog Pravilnika.

Ispred knjigovođa i portala "Neobilten", njegov urednik Ranko Grba, više puta se obraćao Ministarstvu finansija sa zahtevom da se sporna odredba promeni.

- Za firme koje imaju poslovne promene vraćanja dobara, bilo da su oni koji vraćaju ili oni kojima se vraća, donošenje sporne odredbe prouzrokovalo je brojne teškoće u poslovanju i evidentiranju poslovnih promena - objašnjava Grba. - Važno je napomenuti da smo mi proveravali i utvrdili da se nigde u svetu vraćanje robe ne tretira kao novi promet. Pisali smo čak i Evropskoj komisiji i iz njihovog odgovora proističe da je pitanje vraćanja neprodatih dobara pitanje ugovora između kupca i prodavca. Do vraćanja može doći ako je to predviđeno ugovorom i u tom slučaju se vrši smanjenje poreske osnovice.

Urednik "Neobiltena" je, na osnovu iskustva firmi sa kojima sarađuju, izračunao i troškove radne snage koja mora da postupi po novim pravilima. I došao do zbira od 11 miliona evra godišnje na nivou čitave srpske privrede.

- Poreski efekat, i u slučaju privrede i u slučaju države, nepromenjen je - pojašnjava Grba. - Država i građani Srbije nemaju nikakve koristi od ovakvog propisa, a privredni subjekti zbog tog propisa imaju troškove od oko 11 miliona evra godišnje. Radi se isključivo o troškovima radne snage koji bi mogli biti iskorišćeni za neke druge poslove da ne postoji ovaj propis.

Za problem znaju i u Privrednoj komori Srbije. I upravo je njih Ministarstvo finansija obavestilo da namerava da formira radnu grupu koja će raditi na novom rešenju.

- Prošle godine se ušlo u proceduru izrade Pravilnika i mi smo insistirali da se on stavi van snage kako bi se upodobio sa interesima privrede - kaže Žarko Malinović, predsednik Udruženja za trgovinu PKS. - Upravo smo se ovih dana dogovorili sa Ministarstvom finansija da se formira radna grupa u kojoj će biti njihovi predstavnici, ljudi iz Poreske uprave, naši stručnjaci ali i predstavnici trgovinskih firmi. Celokupna evidencija PDV će se urediti kroz ovaj podzakonski akt.

Prosečna firma u Srbiji ima oko 30 dobavljača za robu, sa svakim od njih ima u proseku jedan povrat godišnje, bruto trošak zaposlenog na poslovima evidentiranja tih poslovnih promena je tri evra po satu. Slučajem povrata se bavi najmanje dva sata. Za usaglašavanje potraživanja i obaveza treba mu još pola sata. Za obračun PDV treba mu dodatnih sat vremena.

U Srbiji posluje oko 40.000 subjekata u oblasti trgovine, a pretpostavlja se da je od tog broja 10.000 mesečnih i 30.000 tromesečnih PDV obveznika i da u svakoj trećoj firmi godišnje neko novi počne da radi na tim poslovima. Tako se dolazi do ukupnog zbira od 11 miliona evra godišnje.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. I. K. - S. B., 24.07.2017.
Naslov: Redakcija