Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA OCENU STRUČNOSTI, OSPOSOBLJENOSTI I DOSTOJNOSTI KANDIDATA U POSTUPKU PREDLAGANJA ZA ZAMENIKA JAVNOG TUŽIOCA KOJI SE PRVI PUT BIRA: Skupštinski Odbor za pravosuđe usvojio Predlog odluke o izboru zamenika javnih tužilaca. Izbor nije blokiran ni nakon odluke Ustavnog suda da pokrene postupak ocene nezakonitosti i obustavi izvršenja pojedinačnog akta ili radnje preduzete na osnovu Pravilnika


Odbor za pravosuđe državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine Republike Srbije usvojio je Predlog odluke o izboru 18 zamenika tužilaca koji je podnelo Državno veće tužilaca. Prema mišljenju većine članova Odbora, izbor zamenika nije blokiran ni nakon što je Ustavni sud prihvatio inicijativu o preispitivanju zakonitosti Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira ("Sl. glasnik RS", br. 80/2016 - daje: Pravilnik).

Ako se blokada izbora zamenika tužioca i pominjala - to se na resornom skupštinskom Odboru sigurno nije dogodilo. Državno veće tužilaca je predložilo svoje kandidate članovima odbora za pravosuđe:

"Kada detaljno pogledate biografije ovih kandidata, kada vidite radni staž koji su ovi ljudi imali, ja verujem da vi nećete imati nikakvu dilemu da ove kandidate predložite za izbor Narodnoj skupštini", rekla je Sandra Kulezić iz Državnog veća tužilaca.

Ipak - u raspravi se pojavila druga dilema - da li to što Ustavni sud razmatra ustavnost Pravilnika može da utiče na postupke koji su trenutno u toku?

"Šta ako, recimo, Ustavni sud bude posebno tvrdoglav pa, recimo, bude hteo da primenjuje ovu odluku i da je protumači tako da se odnosi i na prethodne izbore? Da li ste doveli ljude koji su ili birani po ovom postupku u nezgodnu poziciju?", ukazao je Dušan Pavlović, član Odbora za pravosuđe.

Međutim, na ova pitanja nije bilo odgovora, ni od članova Odbora, ni od gostiju iz Državnog veća tužilaca.

Većinom glasova ovaj predlog je prihvaćen.

Izvor: Vebsajt N1, Jovana Štetin, 24.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija