Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Krivično delo proganjanja uvedeno je od 1. juna 2017. godine, a kazne su od novčane do deset godina zatvora. Prijava za proganjanje može se podneti i protiv onih koji zloupotrebljavaju podatke o ličnosti kako bi nešto prodali


Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je prvi postupak protiv muškarca osumnjičenog da je protivno volji žene pokušavao da sa njom uspostavi kontakt slanjem SMS poruka i pozivima. Krivično delo proganjanja uvedeno je u Krivični zakonik ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016 - dalje: KZ) od 1. juna 2017. godine, a kazne su od novčane do deset godina zatvora. Prijava za proganjanje može se podneti i protiv onih koji zloupotrebljavaju podatke o ličnosti kako bi nešto prodali.

Uhodi vas, mobilni ne prestaje da zvoni, poruke ne prestaju da stižu! Mnogi su to trpeli, a država je namerna da progoniteljima stane na put. To što ih policija i tužilaštvo gone po službenoj dužnosti, posebno znači žrtvama nasilja.

Koliko - možda najbolje pokazuje tragičan slučaj u Beogradu od pre dve godine.

"U jednom kafeu u centru grada čovek je danima sedeo, samo je sedeo u kafeu u kome je radila devojka, konobarica sa kojom je on hteo partnerski odnos, a ona to nije htela i taj čovek je jednog dana ubio tu ženu", navela je Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Krivična prijava sada preti svima koji, i pored jasnog "ne", nastave uznemiravanje. Nije bitno da li se sadržaj poruka, naizgled, čini bezazlenim. Krilatici "upornost se isplati" zakonodavac je postavio granicu.

"Kada dobijete milion poruka, kada menjate svoj ustaljeni način života tako što izbegavate određena mesta, određene kafiće, teretanu u koju idete, znači to su sve neki simptomi gde možete zaključiti da ste žrtva proganjanja, a ne udvaranja", tvrdi Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca Srbije.

Kako bi dokazali da ste žrtva progonitelja, nadležni savetuju - ispričajte bližnjima, kako bi mogli da svedoče o tome, čuvajte SMS prepisku, slikajte ekran kompjutera ili telefona.

"Da iskopiraju url adresu kako bi nadležni policijski službenici mogli da se obrate odgovarajućoj kompaniji za dostavu podataka o internet protokol adresi sa koje je objavljena takva poruka", ističe Saša Živanović, načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a.

"Ono što mi imamo kao iskustvo da se to dešava jako mladim devojkama, onima koje idu u školu. Kada onda njihovi roditelji, nastavnici, školski drugovi saznaju, jer se zapravo konstruišu različite fotografije, lažne informacije o njihovim životima, dok ona dokaže da to nema veze sa njom i sa njenim životom, ona poprilično može da pati", smatra Ignjatovićeva.

Poseban problem je proganjanje sa lažnih profila. Ni njihovim gašenjem ono ne prestaje, jer progonitelj odmah otvara novi. Dosadašnja saradnja sa velikim internet kompanijama pomagala je policiji da se bori sa krivičnim delima na društvenim mrežama.

"Svakako da će nam sigurno dostavljati podatke ukoliko se odnosi na polno uznemiravanje. A za ovo sad klasično krivično delo proganjanja zaista vam ne mogu ništa reći, ali to će prvi primeri pokazati", ističe Živanović.

Za krivično delo proganjanja KZ predviđa novčanu kaznu ili zatvor do tri godine. Progonitelji koji ugroze život ili zdravlje žrtve ili njoj bliske osobe robijaće od tri meseca do pet godina. Ukoliko usled proganjanja žrtva umre, kazna je i do deset godina iza rešetaka.

Izvor: Vebsajt RTS, Nemanja Jakovljević, 25.07.2017.
Naslov: Redakcija