Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O ENERGETSKI UGROŽENOM KUPCU: U prvoj polovini 2017. godine olakšice za plaćanje struje dobilo je 70.000 građana. Besplatnih od 120 do 250 kilovat-sati struje mesečno mogu dobiti građani koji primaju socijalnu pomoć, ali i druga domaćinstva u zavisnosti od broja članova i prihoda ako ispunjavaju kriterijume


U prvoj polovini 2017. godine olakšice za plaćanje struje dobilo je 70.000 najsiromašnijih građana, što je 2.000 više nego cele prošle godine. Porast broja korisnika socijalnih energetskih karata omogućila je Uredba o energetski ugroženom kupcu ("Sl. glasnik RS", br. 113/2015, 48/2016 - dr. pravilnik i 88/2016 - dr. pravilnik - dalje: Uredba), koja je pojednostavila i ubrzala proceduru. U lokalnim samoupravama gde se dosledno primenjuje rezultati su vidljivi, ali još ima i onih koje nisu oslobodile građane podnošenja zahteva za besplatne kilovate.

Besplatnih od 120 do 250 kilovat-sati struje mesečno mogu dobiti građani koji primaju socijalnu pomoć, ali i druga domaćinstva u zavisnosti od broja članova i prihoda ako ispunjavaju kriterijume.

"U tu kategoriju spadaju i teško obolela lica koja zavise od električne energije tj. lica čija egzistencija zavisi od struje i koja ne mogu bez struje. Po Uredbi, svi oni koji primaju dečji dodatak imaju pravo i na umanjenje cene električne energije. Tako da se u tom delu očekuje povećanje broja tih korisnika", objašnjava Danijela Stojković, član Gradskog veća za socijalnu politiku u Vranju.

Zoran Mitić, šef Odseka za socijalnu zaštitu u Pirotu, navodi da korisnici dečjeg dodatka i socijalne pomoći jedino treba da donesu ličnu kartu, a ostalu dokumentaciju pribavljaju nadležne službe.

"Recimo, korisnik dečjeg dodatka ne mora da, osim lične karte, donosi nikakve druge papire jer mi, po službenoj dužnosti, pribavljamo dokumentaciju. Takođe, korisnik novčane socijalne pomoći kod Centra za socijalni rad osim neke lične identifikacije ne mora da donosi nikakve papire", objašnjava Mitić.

Zadatak opština i gradova je da evidentiraju takva domaćinstva i upoznaju ih sa mogućnostima ulaska u bazu socijalnih energetskih karata.

"Građani Kikinde su detaljno informisani o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca preko javnog informisanja, kao i direktnim uputom u Sekretarijatu za društvene delatnosti grada Kikinde", navodi Dunja Vujčić, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti u Kikindi.

Međutim, nije svuda tako pa građani lutaju od službe do službe. Navode da nisu upoznati sa procedurom i da službenici treba da im objasne šta od dokumentacije treba da donesu.

U ovogodišnjem budžetu za te namene izdvojeno je milijardu i sto pedeset miliona dinara. Olakšice za struju moglo bi da koristi tri puta više najsiromašnijih građana nego sada.

"Naš interes je da svi oni koji imaju pravo isto i ostvare, i ja bih insistirao i molio naše kupce da ostvare pravo u lokalnim samoupravama", navodi Goran Knežević, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom EPS-a.

U Ministarstvu rudarstva i energetike navode da sa Svetskom bankom prate primenu Uredbe kako bi eventualne proceduralne nedostatke otklanjali na terenu.

Izvor: Vebsajt RTS, Ružica Vranjković, 25.07.2017.
Naslov: Redakcija