Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Poreska uprava pokreće sveobuhvatnu kontrolu stanodavaca koji ne plaćaju obaveze po osnovu poreza na prihode od nepokretnosti. Stanodavci razmišljaju o tome da povećaju kiriju za 20 odsto, koliko treba da plate na ime poreza, dok je za podstanare to neprihvatljivo


Na jesen bi trebalo da počne velika akcija kontrole i kažnjavanja stanodavaca koji ne plaćaju porez na iznajmljivanje nepokretnosti. Cilj je da stanodavci iz sive zone pređu u legalnu, a očekuje se da država na taj način zaradi najmanje 50 miliona evra od poreza.

Dok država očekuje da će uvođenjem stanodavaca u legalne tokove povećati prihode, podstanari strahuju da će to biti urađeno preko njhovog džepa.

A taj strah, čini se, ima osnova jer stanodavci razmišljaju o tome da povećaju kiriju, kako bi namakli dodatnih 20 odsto novca, koliko treba da plate na ime poreza.

"Stanodavci će u svakom slučaju pokušati da prevale taj porez na podstanare, da li ćemo u tome uspeti ili ne, vreme će pokazati, zaista ne znam. Ako ne uspemo u tome, mnogi stanodavci su već najavili da će prestati da daju stanove u zakup, jednostavno neće im se isplatiti. Odjaviće od komunalija sve što se može odjaviti, držaće prazne stanove, a oni koji nastave da daju stanove u zakup neće moći na žalost adekvatno da ih održavaju tako da će naši stanari, plašim se, stanovati u lošijim uslovima", objašnjava Dragan Cvjetićanin iz Udruženja stanodavaca Srbije.

Podstanari pak ne odobravaju ovakvu postavku stvari. Kažu da će, ako dođe do povećanja kirije, verovatno doći i do otkazivanja stanova.

"Obaveza nije na njima već na vlasniku stana. On je po Zakonu o porezu na dohodak građana ("Sl. glasnik RS", br. 24/2001, 80/2002, 80/2002 - dr. zakon, 135/2004, 62/2006, 65/2006 - ispr., 31/2009, 44/2009, 18/2010, 50/2011, 91/2011 - odluka US, 7/2012 - usklađeni din. izn., 93/2012, 114/2012 - odluka US, 8/2013 - usklađeni din. izn., 47/2013, 48/2013 - ispr., 108/2013, 6/2014 - usklađeni din. izn., 57/2014, 68/2014 - dr. zakon, 5/2015 - usklađeni din. izn., 112/2015 i 5/2016 - usklađeni din. izn. - dalje: Zakon) obavezan da plaća ovaj porez kao i svuda u svetu. Ako oni žele to da prevale na svoje podstanare, možda će naići na odbojnost, odnosno otkazivaće stanove koji su skuplji iz ovih razloga, a nalaziće znači stanove koji su jeftiniji", kaže Ljiljana Spasojević iz Udruženja podstanara Velegrad.

Pojedini mediji su preneli podatak da trenutno svega jedan odsto stanodavaca plaća porez. To znači da je pred poreskom upravom ozbiljan posao jer treba da identifikuje oko 257.000 stanodavaca koji to izbegavaju da urade.

Da bi sveobuhvatna akcija kontrole i kažnjavanja stanodavaca koji ne plaćaju porez na iznajmljivanje nepokretnosti uspela, smatraju u Poreskoj upravi, potrebno je da se uključe građani. Od njih se očekuje da prijave komšiju koji iznajmljuje stan za novac. Cilj akcije - da budžet godišnje bude puniji za najmanje 50 miliona evra, nikome nije sporan. Način na koji to može da se postigne, nekima, međutim jeste.

Strani i domaći turisti sve češće iznajmljiuju stan na dan. Da je ovaj vid iznajmljivanja profitabilan svedoči činjenica da renta za jednosoban stan u centru Beograda iznosi prosečno 300 evra, dok je dnevno iznajmljivanje u proseku 40 evra.

Ruke trljaju stanodavci, za samo sedam dana zarade mesečnu kiriju. Stan mogu da oglase sami ili da angažuju agenciju. Ukoliko to urade po Zakonu, sklapa se ugovor i plaća se porez. Međutim, mnogi ga zaobilaze.

"Mi se zaista borimo da opstanemo na tržištu jer u 21. veku posredstvom intereneta, svako ko poseduje nekretninu može da je oglasi. Mi koji plaćamo poreze i doprinose uredno, ne možemo biti konkurentni sa cenama onima koji ilegalno izdaju nekretnine", kaže Maja Kisin iz Agencije za dnevni najam apartmana.

Procenjuje se da svega jedan odsto stanodavaca plaća propisanih 20 odsto poreza na prihode od stanarine. Lov na nesavesne Poreska uprava najavljuje od jeseni. Spekulisalo se da će infomacije koji se stanovi izdaju dobiti iz popisa, što su poreznici demantovali. Da će tako i biti potvrdio je i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Pre kontrole poreznici pozivaju građane da sami izmire obaveze. Ukoliko to ne uspe, uzdaju se u neočekivanu pomoć. Da ih prijave njihove komšije.

Ni poreski stručnjaci nisu optimisti da će najavljene metode biti delotvorne.

"Prva stvar koju oni moraju da urade, jeste da provere koji pojedinac ima više nego jednu stambenu jedinicu. Pa onda kad to provere, da vide gde su te stambene jedinice. Onda da vide kolike su te stambene jedinice", kaže ekonomista Milica Bisić i dodaje da se onda stanodavci pozivaju u poreski postupak.

Engleska ima uspešan model naplate poreza na izdavanje nekretnina. Agencija tamo mora da posreduje između stanodavca i zakupca, a ujedno je i garant da će se ugovor poštovati. Sa ugovorom i poreznici znaju od koga im sleduje porez.

Izvor: Vebsajt RTV i RTS, 24.07.2016.
Naslov: Redakcija