Zastava Bosne i Hercegovine

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD I JAVNOBELEŽNIČKA KOMORA DOGOVORILI SARADNJU POVODOM DOSTAVE PODATAKA O PROMETU NEPOKRETNOSTI ZA POTREBE REGISTRA CENA NEPOKRETNOSTI


Predsednik Javnobeležničke komore Srbije, Miodrag Đukanović i direktor Republičkog geodetskog zavoda, Borko Drašković, razgovarali su o proširenju poslovne saradnje i pokretanju pilot projekta za modernizaciju dostave podataka o prometu nepokretnosti za potrebe Registra cena nepokretnosti.

Na sastanku, koji je održan u prostorijama RGZ-a, 22. jula 2016. godine, dogovoreno je pokretanje obuke za zaposlene u Javnobeležničkim kancelarijama sa teritorije gradskih opština Grada Beograda za rad u sistemu Registra cena nepokretnosti, a razgovaralo se i o racionalizaciji i pojednostavljenju javnobeležničkih zakonskih obaveza dostave podataka i dokumenata različitim državnim institucijama.

Zaključeno je da bi unosom svih neophodnih podataka i digitalnih verzija dokumenata u bazu podataka Registra cena nepokretnosti, koju vodi i održava Zavod, i omogućavanjem pristupa toj bazi drugim državnim institucijama, međusobna komunikacija bila znatno olakšana i ubrzana.

Pokrenuto je i pitanje poboljšanja ažurnosti i kvaliteta podataka o nepokretnostima koji su osnova za rad javnih beležnika, a obezbeđuje ih Zavod. Postignuta je saglasnost da treba izbeći posredništvo stranaka i uspostaviti direktnu komunikaciju Zavoda i javnih beležnika. U tu svrhu dogovoreno je istoveremeno pokretanje još jednog pilot projekta kojim bi se javnim beležnicima, elektronskim putem, omogućila brza i sigurna provera podataka koje su dostavile stranke.

Predstavnici obe institucije su sa zadovoljstvom konstatovali da je postignut važan dogovor oko početka unapređenja saradnje koja će se proširivati i na druge oblasti zajedničkog delovanja.

Izvor: Vebsajt Republički geodetski zavod, 22.07.2016.
Naslov: Redakcija